Jawapan

2016-09-13T03:31:06+08:00
Penskoran soalan kbat ini selalunya berdasarkan markah Dan soalan. Anda harus meletakkan Isi, huraian/alasan Dan contoh. Merujuk kepada soalan, jika ia memerlukan 2 sebab maka , anda perlu Nyatakan sebab Dan juga alasan sebab anda tadi
1 5 1
pada pandangan anda sains nie sebernanya ikut logik ke ???
Ye. Kene
2016-09-13T09:06:54+08:00
Soalan KBAT sains yang diterapkan dalam piawaian pembelajaran Malaysia kini memerlukan anda berfikir secara kritis dan berupaya menghubungkaitkan ilmu yang dipelajari dengan kehidupan seharian. Maksudnya anda mesti faham dahulu konsep/teori sains yang dipelajari, tiada jalan pintas mudah.

Sebagai seorang pelajar sains, anda perlu menjadi pemerhati yang baik. Kaji setiap fenomena yang berlaku, keraplah tanya KENAPA? BAGAIMANA? Dan carilah jawapannya sehingga dapat. Ini merupakan semangat inkuiri (semangat ingin tahu) yang patut setiap pelajar ada dalam proses menuntut ilmu. Cuba fikir kenapa air hujan turun sebagai titisan kecil dan bukannya limpahan?

Buku teks sumber yang terhad isi ilmunya, anda perlukan sumber yang lebih banyak. Banyakkan latihan berunsurkan KBAT, anda akan lebih masak dengan soalan-soalan KBAT yang lazim dikeluarkan.