Jawapan

2016-09-13T08:54:02+08:00
Hantu tak wujud....yang orang nampak tu sebenarnya syaitan...syaitan boleh menyerupai macam2 rupa untuk menakutkan kita....oleh itu,kita tak perlu takut pada hantu
2016-09-13T09:34:40+08:00
Kajian spiritual dan paranormal kerap menunjukkan kehadiran hantu. Mereka selalunya daripada golongan yang tidak beragama (atheist), atau yang kurang ilmu agama. Ada juga yang memalsukan kejadian kehadiran hantu demi mengaut keuntungan kerana manusia yang jahil semestinya akan tertarik dengan hal yang tidak benar.

Setiap orang ada agama mereka sendiri. Namun saya ingin katakan di sini, mengikut agama Islam, sebenarnya hantu tidak wujud. Mereka ialah jelmaan syaitan yang sengaja ingin mangganggu, menakutkan dan melemahkan kita. 

Setiap manusia didampingi qarin, iaitu jin yang diciptakan menyerupai diri kita. Mereka melalaikan dan membisik perkara negatif kepada kita agar menjauhi kebaikan. Bagi mengimbangi hal ini, Allah utuskan malaikat kepada kita untuk membimbing kita menuju arah kebaikan.

Selepas jasad kita mati, roh kita akan ditempatkan ke alam barzakh. Qarin pula kekal tetapi akan dihadapkan pada hari akhirat nanti. Inilah yang mereka lihat sebagai hantu, iaitu qarin, jin yang menyerupai diri kita.