Jawapan

2016-09-13T10:24:24+08:00
KelapaKaya dengan lemak dan vitamin yang larut lemak. Digunakan dalam bentuk parutan atau santannya. Santan memberikan rasa lemak kepada kuih tersebut. 

SaguDiperbuat daripada empulur pokok palma sagu dan didapati dalam 2 jenis iaitu sagu mata ikan dan sagu telur ikan. Dimasak atau dimakan dengan bahan-bahan lain seperti santan, kelapa dan gula.

Gula MelakaDiperbuat daripada nyira pokok kelapa. Bewarna perang dan memberi warna perang kepada kuih tempatan yang menggunakannya seperti kuih kosui dan inti kuih ketayap.

Ubi kayu, keledek dan keladiMerupakan sayur-sayuran berubi yang mengandungi banyak kanji. Ubi kayu sering diparut sebelum digunakan untuk membuat kuih seperti ubi kayu kukus dan lepat ubi kayu. Keledek pula direbus dan kemudian dilecekkan untuk dijadikan kuih seperti kuih keria.

Tepung berasDigunakan untuk membuat bater penyadur. Digunakan untuk kuih yang hendak dikukus seperti kuih kosui, kuih lompang, kuih lapis dan lain-lain.

Beras PulutSejenis beras yang melekat apabila dimasak. Biasanya digunakan untuk kuih yang dimasak dengan cara mengukus dan merebus. Kuih beras pulut dilazatkan dengan santan atau inti.
1 5 1