Jawapan

2016-09-13T14:31:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Apakah tajuk karangan itu..
2016-09-13T14:41:51+08:00
Semangat kejiranan merujuk kepada semangat untuk menghulurkann bantuan kepada masyarakat setempat terutama yang tinggal di kawasan rukun tetangga dalam kehidupan seharian kita. Balakangan ini, kita menyaksikan semangat kejiranan ini semakin pudar dalam jiwa masyarakat kita sehingga wujudnya pelbagai masalah. Terdapat pelbagai usaha yang boleh dilaksanakan bagi memastikan nilai ini tidak terus terhakis.
Langkah awal dalam usaha membangkitkan semula kesedaran masyarakat terhadap konsep rukun tetangga. Rukun tetangga berperanan untuk mengawal keselamatan kawasan perumahan terutama pada malam hari. Aktiviti ini memerlukan penglibatan pelbagai pihak tanpa mengira bangsa dan latar belakang. Aktiviti sebegini mampu menanam semangat kejiranan ketika melakukan rondaan bersama-sama. Oleh itu, hubungan rapat yang terjalin melalui rukun tetangga ini mengeratkan lagi perhubungan antara jiran.
Langkah awal dalam usaha membangkitkan semula kesedaran masyarakat terhadap konsep rukun tetangga. Rukun tetangga berperanan untuk mengawal keselamatan kawasan perumahan terutama pada malam hari. Aktiviti ini memerlukan penglibatan pelbagai pihak tanpa mengira bangsa dan latar belakang. Aktiviti sebegini mampu menanam semangat kejiranan ketika melakukan rondaan bersama-sama. Oleh itu, hubungan rapat yang terjalin melalui rukun tetangga ini mengeratkan lagi perhubungan antara jiran.

Disamping itu, semangat ini mampu dipupuk dengan mengadakan pelbagai majlis keramainan yang menglibatkan penduduk setempat. Misalnya, majlis perkahwinan, rumah terbuka dan hari keluarga mampu menghidupkan semula semangat yang murni ini. Majlis sebegini dapat menjadi platform untuk beramah mesra dan mengenali satu sama lain melalui majlis seperti ini. Sesungguhnya, semangat kejiranan berupaya tumbuh dengan subur berdasarkan majlis sebegini.