Jawapan

2016-09-14T21:02:45+08:00
1. Sumber pendapatan negara.
- Eksport petroleum mentah pada tahun 2000 menyumbang kira-kira RM14.2 bilion, gas asli (RM11.3 bilion dan telah membiayai pelbagai projek pembangunan dalam negara.

2. Menyediakan peluang pekerjaan
- Mengurangkan kadar pengangguran dalam negara dan meningkatkan taraf kehidupan penduduk dalam negara. Sebagai contoh, pada tahun 2000, sebanyak 39 900 peluang pekerjaan diwujudkan dalam sektor perlombongan petroleum.

3. Menggalakkan pemindahan teknologi dan kepakaran melalui pelbagai projek usahasama, perkongsian pintar, dan latihan lanjutan.
- Teknologi tinggi mungkin diimport atau diperolehi melalui usahasama dengan syarikat asing. Usaha penyelidikan dan pembangunan sentiasa dijalankan oleh PETRONAS dalam konteks teknik baru mengesan dan mengeluarkan sumber serta teknik baru menghasilkan pelbagai produk berkualiti. Sebagai contoh, teknologi seismik dan satelit digunakan dalam mengesan lokasi medan petroleum.

4. Memajukan kilang industri yang berkaitan terutamanya industri berasaskan sumber petroleum dan gas asli.
- Kilang industri lain turut berkembang seperti industri membuat baja urea dan petrokimia.

5. Mewujudkan rangkaian sistem pengangkutan seperti jalan raya, jalan kereta api, kemudahan pelabuhan, lapangan terbang dan lain-lain. - Kewujudan kemudahan pengangkutan ini bertujuan untuk mempercepatkan penghantaran petroleum dan gas asli ke kilang memproses dan kawasan pasaran serta mengangkut tenaga pekerja dan membawa masuk pelabur asing. 

Sumber: brainly.my
2016-09-16T14:46:03+08:00
Rakyat malaysia akan bertambah
peluang pekerjaan akan tinggi
malaysia akan mencapai wawasan 2020
1 5 1
memperkembangkan pelbagai industri petrokimia
menyediakan peluang pekerjaan
mendatangkan pendapatan yang tinggi