Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-09-14T21:34:30+08:00
-Seismik refraksi mengukur gelombang datang yang dipantulkan sepanjang formasi geologi di bawah permukaan tanah. 
-nanotaknologi= 
menumpukan kepada reka bentuk, sintesis, dan penggunaan bahan2 dan peranti2 pada skala nano. nano lebih nipis dr rambut.
-GPS=
melacak posisi kendaraan,memanfaatkan kombinasi teknologi GSM dan GPS untuk menentukan koordinat sebuah objek, lalu menerjemahkannya dalam bentuk peta digital.
1 5 1
2016-09-14T21:39:52+08:00
Seismik 
- Seismik ialah kaedah pengukuran geologi melibatkan getaran yang dihasilkan secara tiruan atau semula jadi. Alat pengukuran seismik seperti seismograf digunakan untuk mengukur pola gelombang gempa bumi (seismik) dengan menghitungkan kekuatan dan tempoh gempa tersebut.

Nanoteknologi 
- Nanoteknologi ialah cabang teknologi yang berkaitan dengan dimensi dan had terima yang kurang daripada 100 nanometer, terutamanya berkenaan manipulasi atom dan molekul. Nanoteknologi berperanan memajukan bidang perubatan melalui kajian molekul kanser-kanser.

GPS
- GPS ialah sistem navigasi radio yang membolehkan pengguna yang berada di darat, laut mahupun udara untuk menentukan lokasi dan halaju yang tepat di suatu kawasan. GPS berperanan untuk menunjukkan lokasi dan halaju yang tepat bagi sesuatu kawasan untuk para pengguna GPS.