Jawapan

2016-09-21T21:53:09+08:00
Jiran ialah orang yang paling hampir dengan kita selain daripada keluarga kita sendiri. Jiran sangat penting kerana merekalah yang akan menjadi sahabat kita dan orang yang akan membantu kita sekiranya kita berada didalam kesusahan. Pepatah Melayu ada menyatakan bahawa ‘ Jiran sepakat membawa berkat’. Jadi kita perlulah membangkitkan semula semangat kejiranan yang semakin tipis dalam kalangan masyarakat kita hari ini terutamanya masyarakat kota supaya kita lebih bersatu hati.
Antara faktor kehidupan berjiran makin diabaikan ialah,kita lebih suka menyendiri dan mengabaikan semangat kejirana dimana pada suatu ketika dahulu, semangat ini menjadi sesuatu yang menjadi teras masyarakat kita. Keakraban sesama ahli masyarakat boleh diibaratkan ‘cubit paha kiri, paha kanan terasa.’ Oleh hal yang demikian, kita perlu meneliti semual faktor-faktor yang telah menyebabkan perubahan sikap masyarakat kita sekarang. Faktor pertama yang mungkin menjadi punca mengapa semangat kejiranan makin tidak diamalkan oleh masyarakat pada masa kini ialah faktor pendidikan.
Selain itu, faktor teknologi atau media massa juga membuatkan masyarakat kian melupakan betapa pentingnya semngat kejiranan. Teknologi merupakan satu perkara yang paling penting pada era ini. Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, teknologi bererti aktiviti atau kajian yang menggunakan pengetahuan sains untuk tujuan praktis dalam industri, pertanian, perubatan, perniagaan dan lain-lain. Ia juga telah menjadi salah satu faktor yang menyebabkan kita kurang mengamalkann semangat kejiranan.
Jelaslah bahawa semangat kejiranan akan pudar kerana semangat ini tidak dapat dipupuk jika ahli-ahli masyarakat di setiap kawasan kejiranan tidak boleh berhubung dan berinteraksi sesama satu dengan yang lain. Struktur perumahan yang moden hasil daripada teknologi juga menyukarkan proses penanaman semangat kejiranan dikalangan masyarakat kita. Kebanyakan rumah dan pangsapuri moden dibina dengan tembok yang tinggi dan pagar-pagar.
1 4 1