Jawapan

2016-09-15T23:40:28+08:00
Tarian zapin merupakan sejenis tarian rakyat melayu tradisional.tarian ini diilham oleh peranakan arab dan dikatakan berasal daripada yaman.tarian zapin telah menular luas dikalangan penggemar seni tari di nusantara iaitu semenanjung tanah melayu.
1 5 1
Jawapan Paling Bijak!
2016-09-16T00:26:02+08:00
Tarian Zapin merupakan sejenis tarian rakyat melayu tradisional. Tarian ini diilihamkan oleh peranakan Arab dan dikatakan berasal dari Yaman. Tarian Zapin telah menular luas dikalangan penggemar seni tari di Nusantara iaitu di Semenanjung Tanah Melayu, Borneo dan gugusan pulau yang sebanding yang mana bergiat aktif dari dulu hingga kini seperti di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Indonesia. Zapin telah mengalami pengubahsuaian dari segi bentuk dan ragamnya yang ternyata lebih tradisional sifatnya.dengan itu tarian zapin biasanya mempunyai pecahan tersendiri menurut tempat ia ditarikan,  antaranya adalah tarian zapin arab, tarian zapin johor, tarian zapin lenga, tarian zapin pekan dan tarian zapin tenglu..

     Tarian Zapin mementingkan pergerakan berkumpulan dan bukannya usaha individu .. Antara peralatan muzik yang mengiringi  tarian zapin adalah gambus, rebana, gegendang, rebab dan marakas.


Asal tarian:
-Mengikut sejarah tarian zapin, pada mulanya tarian ini adalah sebagai tarian hiburan di istana setelah dibawa dari Hadrmaut, Yaman oleh perdagang arab pada awal abad ke-16. Pada masa itu johor menjadi pengganti kepada peranan melaka sebagai sebuah entrepot antarabangsa pada kurun ke-16. tarian zapin ini kemudiannya merebak ke negeri-negeri sekitar Johor seperti di Riau, iaitu pusat pemerintahan Johor Lama, Singapura, Wilayah Sarawak, dan Brunei Darussalam.
3 5 3