Pungutan zakat di negara ini semakin meningkat setiap tahun , namun masih terdapat golongan asnaf yang masih hidup dalam serba kekurangan dan tidak mendapat hak yang sepatutnya diterima oleh mereka . Pada pandangan anda , apakah tindakan yang perlu dilakukan oleh pusat zakat untuk memudahkan golongan asnaf ini memohon zakat .

2

Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-09-16T18:33:36+08:00
Pada pendapat saya, pusat zakat perlu meronda di setiap ceruk bandar seperti kawasan kl yang ramai golongan asnaf. Contohnya Kisah rasullullah (saya tak pasti sama ada rasullulah atau para khalifah yg lain.) yang meronda pada waktu malam dan akhirnya terjumpa sebuah rumah fakir miskin yg masak batu untuk melenakan anaknya yg kelaparan. Kita sebagai umat islam, perlulah lebih memikirkan tentang keadaan orang miskin yang tidak mampu untuk memohon zakat.
1 5 1
2016-09-16T18:34:14+08:00
Pada pandangan saya, pusat zakat hendaklah memperkenalkan sistem menerusi operasi berkomputer kerana ia dapat memudahkan golongan asnaf memohon zakat agar mereka dapat merasai kehidupan yang lebih sempurna. oleh itu, kita mestilah membayar zakat kerana ia dapat meringankan beban golongan asnaf.
p/s:kesimpulan merepek, pepandailah ejas