Pendidikan Agama Islam (Tingkatan 3)
a) Terangkan bagaimana Allah memperkenankan hajat seseorang hambanya.
b) Pada pendapat anda, bagaimanakah Islam itu mudah dalam aspek menunaikan solat fardhu?
c)Terangkan usaha yang dilakukan oleh Rasulullah SAW selepas hijrah bagi menyatukan umat Islam di Madinah.
d)Kawan anda kehilangan anggota kakinya akibat kemalangan. Sarankan bagaimana kawan anda perlu menghadapi musibah ini secara positif.

#harapdapatbantu ^_^

1

Jawapan

2016-09-17T14:24:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
I) Allah memperkenankan hajat seseorang hambanya adalah dikabulkan secara langsung. Doa yg diterima secara langsung adalah doa orang yg dekat dengan Allah swt dilakukan dhn baik dan Allah mengangap doanya haruslah segera diterima. Selain itu, dengan cara berproses, Allah mempunyai rahsia yg tersembunyi yg tidak dpr diketahui hakikatnya oleh manusia kecuali diatas kehendaknya,manusia hanya diperintah utk memohon sesuatu yg baik. oleh itu, kita mestilah sentiasa berdoa agar Allah tidak menggangap kita adalah seorang yg sombong.
1 5 1