60% daripada jumlah bilangan murid di sebuah sekolah belajar pada sesi pagi.Bilangan murid pada sesi petang ialah 620 orang.Hitung bilangan murid pada sesi pagi.

60 per 100 darab 620 ?
lepastu jwpn tu nk kena tolak atau tambah ye?

2
sama2
100-60=40
620÷40=15.5
15.5×60=930pelajar pada sesi Lagi.
terima kasih ats ilmu yg diberi

Jawapan

2016-09-17T23:17:06+08:00
100%-60%=40%
100/40 x 620= 1550
1550-620= 930
*klu x fhm bole tye lbih lnjut
1 4 1
alhamdulillah..sye fhm..terima kasih..
Jawapan Paling Bijak!
2016-09-17T23:20:19+08:00
100-60: 40 jadi 40/100 : 620 orang. nak senang, guna ratio. 10/100: 155 orang. 155 x 6: 930 orang. jawapan: 930 orang. faham?
2 5 2
alhamdulillah..sye fhm..terima kasih..
sama2