Boleh tolong semak kan cerpen rekaan saya ni kalau ada kesalahan ejaan tolong bagi tahu saya :-

Pada pagi yang indah ini .Humaira sudah bersiap untuk memulakan kerjanya. Tetapi apabila dia sampai sahaja di depan bilik anak Dato dan Datin. Dia mula berasa pening pabila melihat bilik anak sulung mereka. Macam kapal pecah.
‘matilah aku kalau selalu macam ni hari-hari’bisik hati Humaira. Tanpa berlengah lagi Humaira mulakan kerjanya
*****
Hampir satu jam jugalah dia terpaksa kemas bilik anak lelaki majikannya itu. Selepas siap mengemas dia turun menbasuh pakaian kotor. Tiba-tiba dia ternampak kelibat seorang pemuda. Siapa lagi kalau bukan anak majikannya.
“ hai, awak dah habis kemaskan bilik saya?” Tanya Azwan sambil tersenyum kepada Humaira
“assalamualaikum. Sudah” Humaira membalas sambil tersenyum senget. Saja ia ingin memerli tuan empunya suara yang menegurnya sebentar tadi.
“Waalaikumussalam” jawap Azwan sambil berlalu dari situ. Sentap
*****
Azwan terpaku lihat biliknya yang sungguh kemas. Azwan melangkah ke tingkap lalu dia mencari bayang susuk tubuh seorang gadis yang telah mengambil hatinya. Sudah jumpa dalam kiraan satu..dua..ti..ga ! dapat pon .
1..2..3.. sekali lagi 1..2..3.. okey last 1……..2……3…..
Semua cantik-cantik gambar Humaira yang di tangkapnya. Sewaktu Humaira pandang ke langit, ada juga sewaktu Humaira mencium baju kesayangannya. Ohohoho. Dan sewaktu Humaira menari dan menyanyi sakan di depan ampaian comel gila. Gila tak comel. hahahah
*****
Humaira menghampiri Mak Jah. Ke semua tugasnya pada hari ini sudah selesai. Jadi dia berniat ingin menolong perempuan dalam lingkungan 50 tahun itu bekerja.
“Hai mak Jah boleh saya tolong?” Tanya Humaira sopan.
“ Betul? Kalau begitu tolong bawa sambal sotong ini di meja makan sana” arah mak Jah.
“baik” jawap Humaira sambil mengangkat sambal sotong itu di tempat yang disuruh itu.
“Maira jom makan sekali dengan kami” ajak Datin Mira
“tapi tak apakah?” bukan dia tidak mahu tapi dia tidak selesa dengan si Azwan itu.
“jangan risau Azwan dah keluar dengan kawan dia” seperti dia dapat membaca apa yang membuatkan gadis comel itu takut hendak makan bersamanya.
“oh, okey”

1

Jawapan

2016-09-18T13:33:28+08:00
Cerpen awak best dan bagus... x dk kesalahan ejaan langsung...cuma titik dan koma awak kena pastikan betul2...imbuhan juga mesti kena betul...kalau x bila baca jaa rasa mcm something x kena...anyway cerpen awak best