Jawapan

2016-09-18T15:40:07+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kesan kemerdekaan pada negara adalah kita akhirnya dapat mentadbir negara dan merancang masa depan negara dengan acuan kita sendiri.

seterusnya,Masyarakat Malaysia kini  bebas dari cengkaman penjajah yang sebelum ini telah banyak lakukan keganasan,kejam,dan melalui pelbagai peristiwa hitam yang sangat memeritkan dan kehancuran hidup setiap Rakyat Malaysia yang sejati.

Selain itu,Rakyat Malaysia dapat hidup dengan aman damai dan harmoni  sesama kaum tanpa permusuhan perkauman,pertumpahan darah dan tidak mempercayai satu sama lain.Sebagai contoh,Peristiwa 13 mei  1969,dimana  pertumpahan daraah berlaku disebabkan  tindak-tanduk parti-parti politik perkauman yang keterlaluan.

Disamping itu,kita mendapat pendidikan yang sewajarnya.Hal ini kerana semasa penjajah british kita hanya mendapat pendidikan sehingga darjah enam dan ada yang tidak berkemampuan untuk menghantar ke sekolah kerana tidaka mempunyai wang yang mencukupi untuk menyara pendidikan anak-anak ke sekolah.Dengan Kerjasama dan pertolongan kerajaan hambir 90% kanak-kanak di Malaysia telah bersekolah dan ada sehingga ke pengajian tinggi masih ditanggung oleh kerajaan melalui biasiswa.

Negara dapat menjalankan pelbagai hubungan diplomatik  secara bebas dengan negara-negara luar dan maju yang mampu memajukan negara  Malaysia juga mempertahankan negara diceroboh mana-mana kuasa asing atau negara-negara luar.Melalui persidangan sedunia mampu memberi m kata sepakat dan keputusan baik juga memuaskan hati pemimpin negara yang mewakili negara-negara tersendiri.