Jawapan

2016-09-18T16:12:01+08:00
Antara kesan buruk yang timbul akibat perkembangan industri pelancongan ialah iakunya pembaziran. Walaupun industri ini menguntungkan, tetapi kos yang digunakan utuk mengindahkan kawasan-kawasan pelancongan terlalu tinggi. Untuk membangunkan Pulau Langkawi sebagai pusat pelancongan bertaraf dunia, pihak kerajaan dan swasta terpaksa melabur sebanyak RM4.5 bilion. Kos yang terlalu tinggi ini tentulah lebih bermanfaat dan bererti seandainya disalurkan untuk memenuhi keperluan rakyat yang lebih mendesak. Contohnya, membina lebih banyak rumah kos rendah untuk mereka yang masih tidak berumah. Dengan cara ini, kehidupan masyarakat kita, terutamanya di kalangan mereka yang miskin dan terabai akan lebih terjamin.
Selain itu, industri ini juga turut memberi kesan buruk kepada para penduduk di kawasan-kawasan yang akan dimajukan sebagai destinasi pelancongan. Contohnya, ramai tuan tanah dan pengusaha chalet di Pantai Kok, Pulau Langkawi terpaksa melepaskan hak milik mereka kepada pihak-pihak tertentu untuk dibangunkan hotel lima bintang, padang golf dan pusat rekreasi. Walaupun pampasan diberikan, namun mereka sukar memulakan hidup baru tanpa tanah berpotensi seperti itu. Fenomena ini bukan sahaja akan menjadikan mereka tidak bertanah, bahkan lebih malang lagi apabila pampasan yang diterima itu lesap dalam sekelip mata. Akhirnya, mereka akan hidup menderita dan terumbang-ambing di tempat sendiri.
Industri pelancongan juga turut memberi kesan buruk kepada masyarakat tempatan. Ini kerana para pelancong asing, terutamanya telah membawa bersama mereka nilai-nilai hidup Barat yang tidak sesuai dengan selera tempatan. Ini termasuklah perbuatan bercumbu dan berbogel di tepi-tepi pantai. Selain itu, ada juga kalangan pelancong yang meminum arak dan melakukan seks dengan pasangan tanpa nikah. Unsur-unsur negatif ini tentulah mudah mempengaruhi pemikiran para remaja tempatan. Laporan Utusan Pengguna tentang gelagat anak muda Pulau Langkawi yang berseronok dengan meminum arak di tempat terbuka merupakan bukti betapa nilai-nilai hidup asing telah berjaya merobohkan benteng iman mereka yang masih mentah.
Selain itu, kepesatan perkembangan industri pelancongan telah mewujudkan banyak kes jenayah yang dilakukan oleh penduduk tempatan. Kedatangan pelancong asing dengan pelbagai penampilan ke negara ini telah mendorong mereka untuk menipu, mencuri, merompak dan merogol. Hal ini terbukti apabila berbagai-bagai media kita sering melaporkan tentang kehilangan bagasi penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Perkara yang sama juga berlaku apabila Berita Harian melaporkan kisah seorang warga Britain yang terpaksa membayar £350 kepada seorang pemandu teksi untuk perjalanan dari KLIA ke Salak Tinggi. Kes-kes jenayah ini boleh menjejaskan imej negara pada pandangan negara lain.
Akhir sekali, perkembangan industri pelancongan turut memberi kesan buruk kepada pembiakan flora dan fauna di negara kita. Alam semula jadi negara yang cantik telah dieksploitasikan oleh pihak-pihak tertentu untuk dijadikan lokasi pelancongan. Pembinaan chalet, rumah tumpangan dan prasarana lain telah menyebabkan banyak pokok yang terpaksa ditebang seperti yang berlaku di Pusat Peranginan Stong, Jelawang, Kelantan. Pembangunan sekitar Tasik Kenyir dan Tasik Pedu pula telah menyebabkan banyak kawasan daratan ditenggelami air. Eksploitasi ini boleh mengganggu pembiakan flora dan fauna di tempat tersebut.