Jawapan

2016-09-19T09:20:53+08:00
Kita semua sedia maklum bahawa jiran merupakan orang yang terdekat dengan kita. Merekalah yang kita dapat bantuan dengan segera sekiranya ditimpa kesusahan atau dirundung malang. Oleh itu, kita mestilah senantiasa mengekalkan sikap berbaik-baik dengan jiran tetangga kita. Jika kita saling berbaik-baik  dan saling membantu, kita akan banyak menikmati faedahnya. Sebagai contoh, apabila diadakan aktiviti gotong-royong, kerja-kerja yang berat akan menjadi mudah. Peribahasa ada mengatakan bahawa Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing.
Pada zaman ekonomi yang agak gawat ini, pelbagai jenayah sering berlaku di persekitaran kita. Oleh itu, bekerjasamalah dengan jiran untuk menjaga keselamatan bersama. Elakkan perkara-perkara yang tidak diingini terjadi kepada seseorang anggota masyarakat berdekatan dengan kita khususnya. Dengan adanya kerjasama ini bukan sahaja jenayah dapat dibanteras tetapi juga ikatan silaturahim sesama jiran dapat dieratkan.
Hindari sikap dengki-mendengki kerana kita juga yang akan rugi. Segala anggapan dan pandangan buruk terhadap jiran perlu dielakkan. Amalkanlah sikap hormat-menghormati. Tentunya tiada sesiapa yang akan rugi, kerana itulah amalan yang murni