Jawapan

2016-09-19T20:30:31+08:00

Saidina Ali bin Abu Talib lahir pada tahun 602M..Beliau berasal daripada Bani hasyim, berketurunan Quraisy dan merupakan sepupu kepada nabi Muhammad s.a.w..beliau terkenal dengan sifat keberanian dan kepahlawannanya dan berwatak tegas serta berpengetahuan luas dalam perundangan Islam.

Saidina Ali dilantik menjadi khalifah selepas Khalifah Uthman meninggal dunia. Pelantikan Khalifah Ali mendapat sokongan suara terbanyak. Sesuai dengan kepakarannya dalam selok belok hukum, beliau telah banyak membantu menyelesaikan masalah yang berhubungan dengan masyarakat dan undang-undang Islam.

Dari sudut sosial, beliau sentiasa berusaha mengekalkan kestabilan dan keharmonian negara. Misalya, dalam satu peperangan saudara,iaitu perang Siffin, walaupun tenteranya hampir mencapai kemenagan dalam peperangan tersebut, tetapi disebabkan ada pihak lawan yang telah mengagakat al-Quran, maka belaiu sanggup untuk menghentikan peperangan tersebut dan memulakan proses rundingan.

Biarpun mengutamakan keharmonian dan kedamaian,beliau tidak mengabaikan pertahanan negara dengan membina markas tentera si Parsi dan di sempadan Syria.

Untuk mengembangkan sistem ekonomi negara, kutipan jizyah diteruskan. Perkara ini dinyatakan dalam surat yang dihantarnya kepada al-Asytar. Khalifah Ali meminta beliau mengikat perjanjian dengan golongan zimmi untuk mengenakan jizjah kepada mereka.
Saidina Ali Abi Talib (Bahasa Arab: علي بن أبي طالب‎) ialah antara Imam Islam selepas Rasulullah SAW dan khalifah terakhir Islam daripada Khulafa al-Rasyidin. Beliau juga ialah sepupu dan menantu Nabi Muhammad s.a.w. selepas mengahwini anak perempuan Rasulullah s.a.w. iaitu Fatimah.
2016-09-19T20:34:07+08:00
Senang citer.... Untuk mengelakkan perbalahan kaum... -Menyatupadukan semua puak dlm satu pemerintahan