Jawapan

2016-09-21T21:55:31+08:00
Masyarakat di negeri ini perlu mengamalkan konsep 'Yang Tua Dihormati, Yang Muda Disayangi' agar keharmonian dan kesentosaan hidup bermasyarakat menjadi realiti, kata Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Teknologi Maklumat Sabah Datuk Hamisa Samat.

Katanya konsep itu juga penting kerana berupaya meningkatkan nilai mulia seperti menghormati orang yang lebih tua serta menyayangi warga emas dalam kalangan masyarakat.

"Setiap kita pernah melalui usia muda dan setiap kita juga pasti akan menjadi tua apabila tiba masanya. Itulah kehendak alam yang tidak mungkin boleh kita nafikan. Oleh itu kita perlu hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira usia," katanya dalam program Layar Putih Tahun Baharu Cina Bersama Warga Emas 1Malaysia, di sini hari ini.

Menerusi program itu sekumpulan 33 warga emas dari Rumah Warga Emas Air Panas di sini dibawa menonton wayang.

Hamisa berkata program seumpama mampu merapatkan jurang antara orang muda dan warga emas yang selama ini dilihat terpisah dek perbezaan usia, pemikiran, kehendak dan cita rasa.

"Saban masa banyak pihak meraikan mereka di rumah warga emas, namun kali ini buat pertama kali mereka dibawa keluar menonton wayang. Setidak-tidaknya mereka yang kita raikan hari ini dapat merasai pengalaman aplikasi teknologi canggih di panggung wayang," katanya. - Bernama