Jawapan

2016-09-25T00:02:50+08:00
Membina kemudahan-kemudahan seperti kedai runcit, pasar, klinik kesihatan, bengkel dan sebagainya. Orang ramai boleh mendapatkan barangan keperluan harian, rawatan kesihatan, perkhidmatan penyelenggaraan kenderaan dengan mudah di dalam sesuatu petempatan. Ianya juga boleh dijadikan sebagai pusat kegiatan ekonomi.

2.    Jalan raya untuk menghubungkan samaada rumah ke rumah atau suatu taman perumahan ke taman perumahan yang lain harus dibina kerana ianya menjadi asas kepada mobilisasi penduduk untuk menjalankan kegiatan ekonomi dan sosial.

3.    Keselamatan sesuatu petempatan mesti dijaga. Balai polis boleh didirikan. Sesuatu kawasan perumahan boleh menubuhkan suatu pasukan khas untuk meronda-ronda pada waktu malam untuk menjaga keselamatan kawasan tersebut. Pihak polis juga boleh sering mengadakan kempen keselamatan di dewan orang ramai atau padang sesuatu kawasan perumahan itu.

4.    Padang permainan kanak-kanak dan taman rekreasi harus diadakan. Kanak-kanak dan remaja akan ke padang untuk beriadah . Penduduk juga boleh ke taman rekreasi untuk melakukan senaman dan berjoging.

5.    Kemudahan telekomunikasi dan multimedia amat penting untuk berhubung dan mendapatkan maklumat. Internet tanpa wayar boleh diletakkan di sesuatu petempatan itu.