Jawapan

2016-09-25T14:37:29+08:00
-mendengar nasihat ibu bapa
-menjaga ibu bapa dengan baik ketika sakit mahupun sihat
youre welcome
1. Sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan /ajaran ibubapa. Sesuai dengan perintah Allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadaNya dan selepas itu taat kepada kedua ibubapa.
2. Hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan suara yang rendah ketika bertutur dengan ibubapa. Jangan sekali-kali membantah dan mengherdik mereka dengan apa jua perkataan kerana perbuatan itu ditegah Allah SWT .
2016-09-25T14:38:37+08:00
Tanggungjawab seorang anak terhadap kedua-dua ibu bapanya adalah menolong ibu bapa  ketika mereka dalam keadaan susah...selain itu,banggakan kedua-dua ibu bapa dengan menghadiahi keputusan yang cemerlang... 
sebagai seorang anak,kita hendaklah sentiasa taat dan patuh terhadap suruhan atau ajaran ibubapa.Sesuai dengan perintah allah swt supaya pertama-tamanya beribadat kepadanya kemudian taat kepada kedua-dua ibubapa.
Selain itui,kita juga hendaklah bercakap dengan lemah lembut dan sopan agar tidak menggores hati ibubapa kita.Dan jangan pernah sesekali menderhaka kepada mereka kerana derhaka kepada ibubapa adalah dosa besar.anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapanya tidak akan mendapat keredhaan allah dan ibadatnya tidak diterima allah.
3. Sentiasa hormat dan kasih sayang kepada kedua ibubapa.
4. Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka, kerana derhaka kepada kedua ibubapa adalah suatu dosa besar. Anak yang tidak mendapat keredhaan ibubapnya akan tidak mendapat keredhaan Allah dan ibadatnya tidak diterima Allah swt.