Jawapan

2016-09-25T15:35:07+08:00
Asam jawa,jus oren,brokoli dan tomato.

2016-09-25T15:57:48+08:00

1.   Asid sulfurik

Terdapat dalam pencuci tandas, pencuci bahan-bahan metal, bateri kenderaan, senjata api dan kilang baja. Konsentrasinya berkadar antara 8% asidik hingga 100% asidik. Asid sulfurik pekat sifatnya sangat higroskopik dan boleh menyebabkan kecederaan kulit secara dehidrasi, kecederaan haba dan kimia.

2.   Asid hidroklorik

Asid hidroklorik selain boleh didapati di dalam bahan-bahan seperti asid sulfurik di atas, ia juga terdapat dalam pencuci kolam renang, peralatan sistem paip air dan bahan-bahan makmal. Konsentrasinya berkadar antara 5-44%.

3.   Asid kloroasetik

Terdapat tiga bentuk asid kloroasetik iaitu asid mono-, di- dan trikloroasetik. Asid monokloroasetik boleh menghasilkan kesan toksik yang signifikan pada sistem badan kerana ia menghalang kitaran asid trikarboksilik, seterusnya menggugat respirasi sel. Ia juga bersifat sangat menghakis. Asid dikloroasetik adalah asid yang lemah dan tidak mengganggu respirasi sel. Manakala asid trikloroasetik digunakan di dalam makmal dan menghasilkan kesan penghakisan yang sangat dahsyat, tetapi tidak menjejaskan respirasi sel.

4.   Kresol

Digunakan sebagai pengawet kayu dan bahan pencair gris. Ianya menghasilkan kesan iritasi pada kulit dan boleh menyerap masuk ke dalam kulit seterusnya menghasilkan kesan toksik pada sistem badan.

Contoh bahan-bahan berasid lain yang boleh mendatangkan mudarat adalah seperti asid nitrik, asid hidrofluorik, asid fosforik, asid asetik, asid formik dan fenol.