Jawapan

2016-09-28T15:33:31+08:00
Agama yang dianuti oleh penduduk Asia Tenggara adalah pelbagai ragam dan tersebar di seluruh wilayah. Agama Buddha menjadi majoriti anutan bagi masyarakat penduduk di ThailandMyanmarLaosVietnam dan Kamboja. Agama Islam pula dianuti oleh majoriti masyarakat penduduk di Indonesia,Malaysia dan Brunei Darussalam  dengan Indonesia menjadi negara dengan penganut agama Islam teramai di dunia. Agama Kristian menjadi majoriti anutan bagi masyarakat penduduk di Filipina. Sementara itu, di Singapurapula agama dengan pemeluk majoriti penduduknya adalah agama yang dianuti oleh orang Tionghoa seperti BuddhaTaoisme, dan Konfusianisme.
Walaupun begitu, di beberapa daerah dan kepulauan tertentu pemeluk agama yang bukan majoriti seperti Hindu di Bali dan Kristian di Maluku dan Papua. Manakala agama Islam menjadi anutan bagi masyarkat di selatan Thailanddan Pulau Mindanau di Filipina iaitu selatan Filipina. 
Di dalam  esei ini, kita akan membincangkan artikel-artikel yang berhubungan dengan agama Hindu dan Buddha. Agama Hindu dan Buddha digabung kerana keduanya memiliki sumber yang sama, iaitu aliran agama Brahmanisme dan dengan begitu banyak istilah-istilah yang pengertiannya mempunyai persamaan. Selain itu kedua-dua agama Hindu-Buddha ini pernah menjadi satu agama rasmi ketika pemerintahan kerajaan Majapahit. Walau bagaimanapun pada masa kini rata-rata pengkaji sejarah dan juga kerajaan pemerintah di kebanyakkan negara di Asia Tenggara menganggap   agama Hindu dan Buddha ini merupakan agama yang berbeza.