Jawapan

2016-10-04T14:40:14+08:00
keadaan sekelilingku kesemuanya hijau. aku sendiri tidak pernah melihat persekitaran yang begini. adakah aku bermimpi? tetapi keadaan ini segera mengingatkan aku kepada kampung atmosfera. tiba tiba sahaja aku berdepan dengan pelbagai benda yang ganjil. tumbuhannya besar dan berduri panjang lagi bertajam tajam. tiada langsung butir pasir yang terbang. apakah nama tempat ini? aku mula seram.

Dengan tiba tiba saja aku menjadi cemas dan berasa ngeri. Darah gemuruhku berlari kencang macam baru sahaja lari pecut 100 meter. Alam fauna dan floranya amat aneh. Dalam pada itu aku terus melangkah dan terus melangkah. Rasa rasa seperti aku semakin jauh melambung ke kawasan pedalaman.Dari jauh aku dapat melihat gaung yang besar dan gelap pekat dan aku dapat mengagak kedalaman gaung itu sukar dijangka.

sedar-sedar sahaja ada makhluk aneh berdiri bagai raksasa di hadapanku. matanya bulat, besar seperti tersembul keluar. ada cahaya hijau yang terpancar daripadanya. suaranya halus seperti suara perempuan di bumi. mimik wajahnya lembut sangat. kemudiannya bebola matanya memancarkan cahaya silau yang tajam. aku cuba untuk bangun dan melarikan diri. Malangnya aku tidak terdaya berbuat demikian. dia seperti mahu mencengkam kepalaku yang kecil ini. makhluk itu bergerak selangkah demi selangkah menghampiriku. suaranya sungguh garau dan menakutkan. aku cuba sedaya upaya bangun dan melarikan diri.

lantas aku berlari sekuat hati. aku berpeluh peluh. Apakah tempat ini? apakah makhluk itu? pelbagai soalan menerawang difikiranku. aku lelah dan penat berlari yang sudah sejauh mana pun aku tidak pasti lalu aku rebahkan badanku ke atas tanah atau apa pun aku tahu tahunkeranaahanyarsepertingan biskubiskutcdipecahhpecahjsahajaidsedikit pepasir pun tiada.


Tiba tiba sahaja ada sesuatu menyentuh kaki kananku. aku menoleh segera dengan pelbagai perasaan berbaur di hati. "oh tidak makhluk tadi" aku menjerit sekuat hati minta dilepaskan. aku sedaya upaya menendang tanga makhluk iti dengana kaki kiriku. entah mengapa terasa suaraku itu amat kuat dan sangat dalam.

ketika itulah aku dikejutkan oleh ibu. aku bangun dan masih terngianh ngiang lagi peristiwa tadi. aku mengosok gosokan mata. rupa rupanya aku bermimpi aku sedang mengembara ke planet lain sejak dari iti aku berjanji tidak akan tidur ketika senja lagi.