Jawapan

2016-09-30T15:35:13+08:00
Kaedah kajian maksudnya kamu ambil maklumat itu dari mana?
contohnya:
1.Melalui internet
melaui kajian ini sya telah mencari maklumat mengenai ...... dengan melayari internet. Banyak maklumat yang telah saya perolehi melalui kaedah ini. 

2.Buku ilmiah/Ensiklopedia 
Kajian juga dilakukan dengan mencari maklumat melalui buku ilmiah/ Ensiklopedia yang terdapat di perpustakaan awam ........ Salah satu buku ilmiah ialah Kesan  Sejarah Dan Tempat-Tempat Menarik Negeri Melaka, Malaysia Wonders And Contrasts, Melaka Historic Tourism serta History of the Dutch in Malaysia.Terdapat pelbagai maklumat mengenai bangunan ........ terdapat di dalam buku ilmiah ini.

3.Melawat tempat kajian/ Kaedah PemerhatianSaya dan rakan-rakan telah melawat tempat kajian dalam mendapat maklumat bangunan. Pelbagai maklumat yang saya dapat seperti risalah yang telah di jual di sana. Pelbagai maklumat yang ada di dalam risalah termasuk asal-usul bangunan, tarikh bangunan di bina dan sebagainya. 


4. Kaedah Temubual/Temuramah
Saya telah menemubual seorang responden di kampung saya, beliau agak berpengalaman dan berpengetahuan luas dalam sejarah bangunan ini. Nama beliau ialah .................... Beliau tinggal di ............... Beliau telah menceritakan serba sedikit mengenai Bangunan ............ kepada saya. 

5.Media
Saya telah menganalisa media massa dan media cetak seperti internet, majalah-majalah dan surat khabar yang berkaitan bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai bangunan yang telah saya pilih dan mendapatkan kefahaman yang jelas mengenainya.

2016-09-30T15:43:03+08:00
Contoh:

-Keadah melawat tempat kajian
Saya telah pergi ke (nama tempat kajian yg awak pergi) untuk membuatckajian tentang bangunan bersejarah tersebut.

-Kaedah penyelidikan
(tarikh buat penyelidikan), saya telah ke (tempat buat penyelidikan:library) untuk mencari bahan tentang ____________

-Kaedah Perbincangan
Saya dan rakan-rakan mengadakan perbincangan untuk membincangkan laporan hasil kajian

-Kaedah temubual
Saya telah menemubual pihak yang menguruskan bangunan bersejarah tersebut untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan tentang __________

-Kaedah mendengar taklimat
Saya telah mendengar taklimat tentang pelaksanaan PT3 daripada cikgu sejarah yang diadakan di _________ pada (tarikh taklimat diadakan)

-Kaedah melayari internet
Saya telah melayari internet untuk mendapatkan maklumat berkenaan ________