Jawapan

2016-09-30T15:54:16+08:00
- mengecat bangunan
- menceriakan kwsn bangunan
- menjaga kebersihan
- menaik taraf sebarang kerosakan
2016-09-30T16:26:13+08:00
Kerajaan perlu mendapatkan lebih banyak pengiktirafan daripada badan dunia untuk mewartakan bangunan-bangunan bersejarah sebagai Warisan Dunia.
Kerajaan perlu mengekalkan bangunan-bangunan bersejarah walaupun tempat tersebut mempunyai nilai komersial untuk pembangunan.
Kerajaan perlu mengekalkan tajuk mengenai bangunan-bangunan bersejarah di Malaysia dalam buku teks untuk menjadi rujukan kepada murid-murid sekolah.
Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan perlu menjaga struktur binaan bangunan-bangunan bersejarah supaya keunikan seni binaannya dapat dikekalkan.
Kementerian Pelancongan perlu memasukkan lebih banyak bangunan bersejarah dalam pakej pelancongan untuk dipromosikan kepada masyarakat antarabangsa.
Kerajaan perlu mengadakan pelbagai program untuk memelihara dan memulihara bangunan-bangunan bersejarah di Malaysia kepada masyarakat.
Kerajaan perlu menyediakan dana yang besar untuk mengekalkan bangunan-bangunan bersejarah di Malaysia
Pihak sekolah perlu melukis bangunan-bangunan bersejarah di dinding sekolah untuk memupuk perasaan sayang dan bangga akan bangunan bersejarah dalam kalangan murid-murid.
Pihak sekolah perlu mengadakan pertandingan menulis esei mengenai usaha-usaha menjaga bangunan bersejarah kepada murid-murid sempena menyambut bulan kemerdekaan negara di peringkat sekolah.
Kelab dan persatuan di sekolah perlu merancang program lawatan ke tempat-tempat bersejarah yang terdapat di negara kita untuk memberi peluang kepada murid-murid mengenali bangunan-bangunan bersejarah dengan lebih dekat.
Ibu bapa perlu membawa anak-anak semasa musim cuti sekolah ke tempat-tempat yang menarik termasuk melawat bangunan bersejarah agar anak-anak dapat melihat keunikan binaannya seterusnya mampu memupuk semangat patriotik dalam diri mereka.
Ibu bapa perlu menceritakan sejarah mengenai bangunan-bangunan bersejarah kepada anak-anak supaya anak-anak dapat menghargainya.
Media massa sama ada media cetak dan media elektronik perlu membuat dokumentari mengenai bangunan-bangunan bersejarah sebagai tatapan generasi akan datang