Jawapan

2016-10-03T19:48:27+08:00
Cerita yang menarik dalam sesebuah novel akan meninggalkan kesan perasaan kepada pembaca. Nyatakan tiga peristiwa yang meninggalkan kesan kepada anda berpandukan novel yang and baca. NURUL NUHA BT. MOHD DANIEL FIKERI

Cerita yang menarik akan meninggalkan kesan perasaan kepada pembaca. Jalinan peristiwa yang terdapat dalam cerita tersebut akan memberikan kesan positif atau negatif kepada pembacanya. Begitulah juga dengan novel yang berjudul Leftenan Adnan Wira Bangsa yang memaparkan pelbagai peristiwa menarik yang semestinya akan meninggalkan kesan kepada pembaca.

Pada pendapat saya, peristiwa Leftenan  Adnan yang terpaksa menghantar keluarganya kembali ke kampung mereka di Kajang menyentuh perasaan saya. Ini kerana, bagi mana-mana keluarga sekalipun, perpisahan merupakan saat yang getir dan menyedihkan perasaan. Dalam cerita ini, Leftenan Adnan terpaksa menghantar anak-anak dan isterinya, Sophia yang sedang mengandung anak yang ketiga ke kampung kerana tugas untuk negara. Peristiwa ini meninggalkan kesan kerana inilah pertemuan terakhir mereka sekeluarga sebelum Leftenan Adnan terkorban dalam peperangan menentang tentera Jepun.

Peristiwa seterusnya yang meninggalkan kesan kepada saya adalah apabila tentera Jepun menggantung Leftenan Adnan yang cedera parah pada dahan pokok ceri. Tentera Jepun yang kehilangan ramai rakan sangat marah terhadap Leftenan Adnan yang merupakan ketua kumpulan Askar Melayu yang berperang dengan mereka pada masa itu. Kemarahan tentera Jepun dapat dilihat apabila mereka berbaris panjang di bawah pokok ceri dan setiap orang daripada mereka telah menikam tubuh Leftenan Adnan yang tergantung pada pokok tersebut dengan menggunakan bayonet. Peristiwa yang sangat menyayat hati ini pasti akan meruntun jiwa bukan sahaja anggota keluarga atau tentera yang terlibat tetapi masyarakat di sekelilingnya.

Akhir sekali, bagi saya peristiwa yang juga meninggalkan kesan kepada pembaca adalah apabila Sophia yang dijaga oleh ayahnya telah kehilangan anak perempuannya akibat demam panas. Peristiwa sebegini semestinya akan meninggalkan kesan yang sangat sedih dan menguji kesabaran mana-mana insan sekalipun. Kehilangan dua orang yang disayangi dalam masa yang singkat menyebabkan kehidupan Sophia bertambah perit. Bagi saya, bukanlah keadaan yang menyenangkan untuk menerima hakikat seperti ini. Hanya orang yang betul-betul cekal boleh menghadapi peristiwa sebegini.

Peristiwa-peristiwa di atas adalah antara contoh peristiwa yang berjaya meninggalkan kesan emosi kepada saya. Hakikatnya, kita tidak boleh nafikan bahawa novel Leftenan Adnan Wira Bangsa ini penuh dengan coretan pahit dan manis kehidupan masyarakat Malaysia pada zaman penjajahan tentera Jepun dahulu. Banyak pengajaran dan panduan kehidupan yang boleh kita peroleh daripada novel ini.