Jawapan

  • stst
  • Bercita-cita tinggi
2016-10-03T08:17:40+08:00
Maksud : Semangat kebangsaan atau nasionalisme bermaksud perasaan cinta dan taat setia yang mendalam terhadap bangsa dan tanah air. Semangat ini mendorong keazaman untuk berjuang menebus maruah bangsa dan membentuk masa depan bangsa dan negara.
Huraian : Semangat cinta akan tanah air telah menyebabkan kita berjuang membebaskan negara daripada penjajahan British bagi membentuk negara yang merdeka dan berdaulat.
1 3 1
2016-10-03T08:47:16+08:00
“Ia pada umumnya membawa maksud faham kebangsaan. Biasanya nasionalisme merujuk bangsa dan negara. Dalam konteks penjajahan di Asia Tenggara, nasionalisme secara khusus membawa pengertian kepada satu kesedaran yang membangkitkan semangat bertujuan untuk mendapatkan kebebasan dan kemerdekaan” . Semangat kebangsaan atau nasionalime juga selalu ditafsirkan sebagai rasa taat dan kasih kepada negara sendiri. Maka nasionalisme ini berkaitan dengan negara dan bangsa yang boleh diertikan sebagai fahaman kebangsaan. Secara umumnya nasionalisme bertujuan mewujudkan kebebasan individu dan negara daripada cengkaman dan kongkongan penjajah atau kuasa asing. Ia mewujudkan kebebasan dan mempertahankan maruah serta menentukan nasib dan masa depan sebuah bangsa dan negara