Beriman kepada malaikat ialah satu daripada rukun iman yang wajib dipercayai oleh setiap orang islam. pada pandangan anda bagaimanakah pernyataan di atas mendorong anda untuk menjadi seorang pelajar berakhlak mulia..

2

Jawapan

2016-10-03T14:08:37+08:00
Dengan mempunyai imam yang kukuh dan mantap boleh kita boleh menjadi pelajar yang berakhlak mulia. kesannya kita akan dirahmati oleh allah dan akan mempercayai adanya rukun iman di atas muka bumu ini.oleh itu, sebagai umat islam yang sejati hendaklah wajib mempercayai adanya rukun iman dan allah menetapkannya supaya umatnya mengikut ape yang disuruh..............??????????

2016-10-03T15:04:48+08:00
Apabila kita percaya dengan kewujudan malaikat yang ada disisi kita yang mencatat segala tindakan kita . Kita akan sentiasa menjadi pelajar yang berakhlak mulia. Contohnya, pelajar yang ingin mencuba memonteng sekolah, apabila dia teringat ada malaikat yg mencatat amalannya dia akan memberhentikan perbuatannya itu. Kesimpulannya, setiap manusia wajib mempercayai adanya malaikat agar dapat membentuk sahsiah dan akhlak yang mulia dalam diri.