Jawapan

2014-07-18T01:11:43+08:00
3 (2 \frac{2}{5} : \frac{8}{10} ) - \frac{34}{10} = \\ \\ = 3 ( \frac{12}{5} : \frac{8}{10} ) - \frac{34}{10} \\ \\ =3 ( \frac{12}{5} x \frac{5}{4} ) - \frac{17}{5} \\ \\ = 3 ( 3 ) - \frac{17}{5} \\ \\ = \frac{45}{5} - \frac{17}{5} \\ \\ = \frac{28}{5} \\ \\ = 5\frac{3}{5}
2 4 2
tpi kn, ad kesilapan. cmne lak 2 2/5 jadi 12/10? bukan 12/5 ke?
8/10, bleh dipermudah (simplify) jadi 4/5
im sorry...

3(12/5: 8/10) - 34/10
= 3 (12/5 x 5/4) - 34/10
=3 (3)- 17/5=9- 17/5
= 45/5- 17/5
= 28/5
=5 3/5
its okay, maaf kalau menyinggung perasaan :)
tak pe, terimakasih :D