Jawapan

2016-10-03T15:07:22+08:00
PERANCANGAN UNTUK MELANCONG
Merupakan salah satu cara untuk relaks serta merehatkan badan dan minda. Ia juga membantu dalam menjalinkan hubungan yang baik dengan kawan dan ahli keluarga semasa melancong.
MENENTUKAN DESTINASI
     Tempat yang hendak dikunjungi hendaklah ditentukan mengikut kemampuan diri. Melancong dalam negara lebih murah daripada melancong di luar negara.Tambahan pula, terdapat banyak destinasi melancong yang unik dan menarik di negara kita. Jika  ingin melancong ke luar negara dengan bajet yang terhad, anda boleh pilih negara yang mempunyai kos perbelanjaan dan pertukaran mata wang yang lebih RENDAH. Tempat yang dipilih hendaklah sesuai dengan orang yang akan pergi bersama nanti.
BAJET PELANCONGAN
Bahagikan bajet kepada 4 kategori :
1. Penginapan    Sesetengah hotel menawarkan harga istimewa jika anda membuat tempahan awal atau melalui online.    Fahami syarat-syarat sebelum mebuat tempahan dan dapatkan komen pelancong lain yg pernah menginap    di hotel tersebut.
2. Pengangkutan    Anda boleh memilih jenis pengangkutan sedia ada yang paling sesuai dgn harga tiket yg berpatutan.
3. Makanan   Anda boleh mengambil peluang utk mencuba makanan yg tidak pernah dicuba sebelum ini ketika    melancong tetapi perhatikan juga kebersihan kedai terlebih dahulu.
4. Hiburan    Anda juga boleh menyimpan wang semasa melancong untuk menikmati hiburan atau aktiviti rekreasi     seperti melawat muzium.

     Anda perlu menyediakan sejumlah wang untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang boleh berlakusemasa melancong. Contohnya, anda mengidap penyakit atau ditimpa kemalangan yang memerlukan anda mengeluarkan jumlah perbelanjaan yang agak besar untuk kos rawatan. Jika anda mempunyai kad kredit, anda boleh menggunakannya semasa kecemasan.
     Terdapat sesetengah agensi pelancongan atau syarikat penerbangan yang menawarkan perlindungan insurans untuk menjamin keselamatan semasa melancong.

1 4 1
it's more than 105 words. but thanks a lot