Jawapan

2015-08-25T12:23:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
        4u + 3v = 3
                4u = 3 - 3v
                  u =  \frac{(3-3v)}{4} ................... (P1)

          5u - 9v = -5/2 ...........................(P2)

Masukkan P1 ke dalam P2;

          5u - 9v = -5/2
5 ( \frac{3-3v}{4} ) - 9v =  -\frac{5}{2}
( \frac{15-15v}{4} ) - 9v =  -\frac{5}{2}
- \frac{15v}{4} - 9v =  -\frac{5}{2} - \frac{15}{4}
- \frac{15v}{4} -  \frac{36v}{4}  =  -\frac{10}{4} - \frac{15}{4}
- \frac{51v}{4}  =  -\frac{25}{4}
-51v = -25
v =  \frac{-25}{-51}
v =  \frac{25}{51}

Masukkan v = 25/51 ke dalam P1;

u = \frac{(3-3v)}{4}
u = \frac{3-3 (\frac{25}{51} )}{4}
u = \frac{3-(\frac{75}{51} )}{4}
u = \frac{( \frac{153-75}{51})}{4}
u = \frac{ (\frac{78}{51})}{4}
u =  \frac{78}{51} X  \frac{1}{4}
u =  \frac{39}{102}
u =  \frac{13}{34}