Jawapan

2016-10-06T11:03:04+08:00
Ada berbagai -bagai jenis dan cara pemeriksaan dan pengujian untuk menentukan kekuatan ,kekerasan dan sifat  kerja kimpalan. Kebanyakan cara ini memerlukan penggunaan alat kelengkapan khas yang dikendalikan oleh pekerja mahir.Ada juga cara yang mudah saperti cara ujian bengkokan yang dibuat dengan menggunakan tukul. Ujian ini boleh dijalankan oleh pelatih dengan mudah .Cara menguji dan memeriksa kerja kerja kimpalan boleh di bahagikan kepada tiga kumpulan besar :         (I) memeriksa  kerja kimpalan dengan  cara melihat,         (ii) menguji kerja kimpalan dengan membuat ujian pemusnah,dan         (iii) menguji kerja kimpalan dengan membuat ujian tanpa musnah.
Menguji kerja kimpalan dengan membuat ujian pemusnah
Ujian ini melibatkan ujian yang memusnahkan kerja kimpalan yang dibuat. Ujian ini dibuat terhadap contoh daripada sebahagian kimpalan yang telah siap dibuat. Sifat mekanik dan kimia logam akan dapat diketahui.
Jenis ujian yang tergolong ke dalam ujian jenis ini ialah :
    (I) Ujian bengkokan;    (ii) Ujian hentaman;    (iii) Ujian rengangan;    (iv) Ujian patahan takik;    (v) Ujian kekerasan;    (vi) Ujian punaran.