Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-10-06T11:43:26+08:00
Setiap kali proses pengajaran dan pembelajaran novel, saya sering menasihatkan pelajar peri pentingnya pemahaman diutamakan semasa mempelajari novel yang dikaji. Pelajar tingkatan lima perlu menguasai dan memahami novel Azfa Hanani dan Novel Kembara Amira.  Justeru, fokus yang perlu pelajar fahami ialah pemahaman komponen komsas yang telah dipelajari di dalam kelas.
Pelajar tingkatan lima perlu menguasai komponen komsas yang telah dipelajari iaitu:-i.      Tema.ii.     Persoalan.iii.    Watak dan perwatakan.iv.   Peristiwa penting yang berlaku dalam novel ( khusus kepada sinopsis atau perkembangan plot)v.    Gaya bahasa.vi.   Latar ( Masyarakat, Masa, Tempat)vii.  Nilaiviii. Pengajaran.      Justeru, untuk novel Azfa Hanani semua soalan di atas kemungkinan keluar kerana pelajar telah mempelajari novel ini di tingkatan empat. Sementara soalan untuk novel tingkatan lima           ( Kembara Amira) , empat komponen komsas novel telah dikaji iaitu:-i.      Tema.ii.     Persoalan.iii.    Watak dan perwatakan.iv.   Peristiwa penting yang berlaku dalam novel ( khusus kepada sinopsis atau perkembangan plot)
  Justeru, semasa menjawab soalan pelajar perlu memahami fokus atau kata kunci soalan, selain pelajar perlu memahami definisi komponen komsas yang disoal. Sebagai contoh, untuk soalan tingkatan empat, fokus soalan yang boleh keluar dalam peperiksaan berdasarkan empat komponen komsas yang telah dipelajari seperti di atas. Pelajar harus menjawab soalan berdasarkan pemahaman mereka terhadap fokus atau kata kunci soalan. Oleh sebab itu, jawapan pelajar perlu berdasarkan pemahaman sendiri, dan juga jenis soalan iaitu sama ada soalan tersebut soalan 4 (a) atau soalan 4 (b). Hal ini kerana soalan berkenaan  berdasarkan markah yang diperuntukkan:-SoalanMarkahIsiBahasaJumlah isi perlu ditulis4 (a)7 markah4 markah3 markahDua isi dan tambah satu ( “backup”)Isi yang sepatutnya dijawap tiga isiSoalanMarkahIsiBahasaJumlah isi perlu ditulis4 (b)6 markah6 markah2 markahTiga isi dan tambah satu ( “backup”)Isi yang sepatutnya dijawap empat isi       Cara untuk menjawab berkenaan, formatnya ialah seperti di bawah.Soalan berfokus tema tingkatan empat:  Berdasarkan Novel  Kembara Amira karya Amir Hamzah L Kadir, tema novel berkenaan ialahpengembaraan seorang remaja perempuan mematangkan kehidupannya.        IsiHuraianContohDalam pengembaraan Amira di Bukit Mat Raya semasa menyertai ibunya iaitu Profesor Zaidah dalam ekskavasi menjejak kewujudan tamadun manusia melalui cari gali bahan erkeologi terdapat beberapa peristiwa yang dialami telah mematangkan kehidupannya.Antaranya, Amira telah melihat suasana keluarga yang tragis akibat tindakan seorang isteri meninggalkan anak dan suami sehingga menyebabkan keluarga berkenaan terpisah antara satu sama lainContohnya, keluarga Tau dan Ipah (Jenifer) telah berpisah apabila Ipah mengambil keputusan melarikan diri bersama Johnny.  Ipah telah meninggalkan anaknya yang baru dilahirkan (Itai) dan membawa Sabi (Malique) bersamanya menyebabkan terjadinya perpecahan keluarga. Akhirnya, Amira berjaya merungkaikan masalah keluarga berkenaan.
1 5 1