Jawapan

2016-10-06T20:40:20+08:00
Merokok amalan yang tidak baik.  Asap rokok mengandungi 4,000 bahan kimia yang boleh menjejaskan kesihatann badan.  Oleh itu, amalan merokok banyak mendatangkan kesan buruk.
            Salah satu kesan buruk itu ialah merokok mengakibatkan penyakit.  Antara penyakit yang diakibatkan oleh merokok ialah kanser paru-paru dan penyakit jantung.  Kedua-dua penyakit ini berpunca daripada bahan kimia seperti tar, ammonia, dan arsenik yang terkandung dalam asap rokok.  Penyakit ini berbahaya dan boleh membawa maut.
            Selain itu , merokok akan menyebabkan ketagihan.  Ketagihan berpunca daripada nikotina dalam asap rokok.  Seseorang yang ketagiah rokok akan berasa letih dna murung jika tidak merokokj.  Tangannya akan menggeletar dan degupan jantung menjadi lebih laju.   Dia juga tidak dapat menumpukan perhatian terhadap kerja yang dilakukannya.
            Di samping itu,  merokok juga menjejaskan personaliti perokok.  Nafasnya,  rambutnya dan pakaiannya berbau asap rokok.  Giginya berwarna kuning atau perang kerana dikesani oleh nikotina dalam asap rokok.  Hal ini menyebabkan orang lain berasa kurang selesa apabial berdekatan dengannya.
            Kesimpulannya,  amalan merokok tabiat yang buruk.  Jauhilah amalan merokok demi menjaga kesihatan badan.
1 5 1
2016-10-07T13:50:20+08:00
-menjejaskan personaliti
-menyebabkan penyakit
-ketagihan
-menambah kos

maaf jika salah