Jawapan

2016-10-06T22:06:41+08:00
2016-10-07T20:56:39+08:00
Bm 
- better hafal ungkapan menarik ke peribahasa ke utk dapat markah tinggi dalam karangan ( better awak tengok balik karangan yang cikgu awak baru bagi baru2 ni sebab saya tahun lepas memang sebiji karangan cikgu bagi masuk dalam pt3 haha nasib baik )
- novel memang tak boleh buat apa, memang kene hafal semua termasuk tema
Bi
- sama je macam bm, kene letak idioms dalam karangan supaya dapat markah tinggi
- novel, poem tu memang tak boleh buat apa, memang kene hafal
Sains
- sains paling best ! series.. sbb soalan banyak yang takde kene mengena ngan buku teks. geram kan?! tapi sebenarnya boleh guna logik.. awak kena hafal konsep cthnya konsep haba. saya tak berapa ingatlah macam mana kertasnya tapi ada soalan ni tanya ' macam mana telur boleh masak walaupun letak kat dalam pasir?' jawapan dia : pasir menyimpan haba so haba yang disimpan tu akan masuk ke dalam telur untuk memasakkn telur tu. and soalan ni masa tu saya dapat zero emm.. sebabtu ingat sampai sekarang tu soalan tu hehe
Maths
- maths ni memang sakit hati. banyak betul soalan dia haha. kalau jawab maths, awak memang kene cepat. jangan bazir masa kat soalan yang susah. tak dapat, buat soalan lain dulu. jangan jadi macam saya okay. hilang 10 markah sbb tak sempat jawab. nasib baik dapat a. kalau tak, memang menyesal tak sudah la jawabnyaaa

tu je kot tips dari saya. soalan bocor memang awak susah nak dapat dari kawan2. tapi takpe, awak tengok je balik soalan2 yang cikgu2 awak baru bagi seminggu lepas. confirm ada sikit2 yang sebiji akan masuk kertas periksa hehe.. apa2 pun, GOOD LUCK ye ! harap2 tips ni membantu :)