×

Bantuan belajar secara percuma

Mengapa sertai Brainly?

  • minta bantuan untuk kerja sekolah anda
  • dapatkan jawapan serta penjelasan
  • cari soalan lain

Jawapan

2016-10-11T11:00:10+08:00
Pada awal tahun 1870-an, negeri-negeri Melayu Barat berada dalam keadaan huru-hara. Perang Larut dan Perang Klang, di samping konflik di antara Raja Abdullah dengan Ngah Ibrahim di Perak, Tengku Kudin dengan Raja Mahdi di Selangor serta Dato’ Bandar dengan Dato’ Kelana di Sungai Ujong, menyebabkan kegiatan ekonomi tergendala. Semua kejadian yang berlaku ini memberi kesan yang buruk kepada Negeri-negeri Selat kerana ramai saudagarnya mempunyai kepentingan di Negeri-negeri Melayu. Saudagar-saudagar ini mula mendesak kerajaan British mengambil langkah bukan hanya melindungi pelaburan British tetapi juga untuk membuka peluang pelaburan yang lebih besar di negeri-negeri Melayu. Pada tahun 1873, Setiausaha Tanah Jajahan, Lord Kimberley telah mengarahkan gabenor Negeri-negeri Selat, Sir Andrew Clarke menyiasat dan membuat laporan tentang kemungkinan penglibatan British dalam hal-ehwal negeri Melayu demi menjaga kepentingan mereka ini. British kemudian memperoleh peluangnya di negeri Perak berikutan tindakan Raja Muda Abdullah yang mengirim surat ke Singapura pada hujung tahun 1873, meminta bantuan British menyelesaikan masalah-masalah yang berlaku di Perak ketika itu. Seperti yang dilorongkan oleh Raja Muda Abdullah, akhirnya Perjanjian Pangkor yang mengandungi 14 Fasal (rujuk Lampiran A) serta menyentuh tentang pelbagai aspek seperti pemerintahan dan kuasa sultan, pentadbiran, aspek ekonomi, dan juga sosial telah ditandatangani dengan tujuan untuk memerangkap dan seterusnya menguasai negeri Perak.
0 0 0
2016-10-11T12:45:03+08:00

Perjanjian Pangkor merupakan satu perjanjian yang ditandatangani pada 20 Januari 1874 di antara Gabenor Negeri-Negeri SelatSir Andrew Clarke di pihak Inggeris dan Raja Muda Abdullah yang berkuasa di Hilir Perak bersama-sama dengan pembesar-pembesar yang menyokong baginda iaitu Bendahara, Temenggung, Orang Kaya Menteri, Shahbandar, Raja Mahkota, Laksamana dan Dato' Sagor. Perjanjian ini memberi kebenaran untuk Inggeris mencampuri urusan negeri Perak, satu kesilapan yang telah dilakukan oleh Raja Abdullah dan membuka kepada campur tangan Inggeris secara rasmi dalam urusan negeri Melayu. Perjanjian ini telah ditandatangani di atas kapal HMS Pluto yang berlabuh di Selat Dinding, iaitu di kawasan perairan di antara Lumut dan Pulau Pangkor.

Dengan persetujuan Sultan Abdullah juga, Gabenor Sir Andrew Clarke berani bertindak menjalan dan menurunkan Sultan Ismailyang berkuasa di Hulu Perak dan bersemayam di Tanjong Belanja, Parit, daripada pangkat sultan tetapi membenarkan Sultan Ismail memakai gelaran "Sultan Muda" dengan memberi pencen 1,000 ringgit tiap-tiap bulan. Che Ngah Ibrahim tidak lagi diakui sebagai pemerintah Larut.

Isi kandungan  [sorokkan] 1Sebab2Syarat3Rujukan4Nota kaki

0 0 0
The Brain
  • The Brain
  • Pembantu
Tidak pasti dengan jawapan ini?
Belajar dan berkembang bersama Brainly
Mempunyai masalah kerja rumah?
Sertai Brainly untuk bantuan percuma!
  • 80% daripada soalan mendapat jawapan dalam 10 minit
  • Kami tidak hanya menjawab, kami juga menerangkan
  • Kualiti dikemaskini oleh moderator kami