Jawapan

2016-10-12T15:42:03+08:00

So, apa nak buat?

“Persaingan sengit giler ni bro. Gua tak tau nak buat apa dah. Lu ada idea? ” Seorang brader ni meluahkan kekecewaan pada saya.

Jawapan saya;

Dalam dunia persaingan yang sengit ini, anda perlu timbulkan USP bisnes/produk/servis/jenama anda. Apa yang membezakan anda dengan pesaing anda dari segi kualiti, kecepatan, layanan, keberkesanan, sasaran pengguna dan lain-lain lagi.Unique Selling Proposition (USP) juga adalah faktor yang membezakan produk peniaga itu berbeza atau unik dari produk yang dijual di pasaran semasa. Ia adalah seperti lubang-lubang pasaran yang masih belum diterokai oleh orang lain.

Dengan mempunyai USP yang jelas, anda akan dapat jawab persoalan prospek seperti berikut;

Apa keunikan bisnes anda?Apa yang membezakan bisnes anda dari pesaing yang lain?Kenapa saya perlu beli dari anda, bukan dari dari peniaga lain?Kenapa saya perlu ambil tahu mengenai bisnes atau produk anda?

Saya berikan beberapa contoh USP dari syarikat berikut…

1) Zappos

Antara syarikat yang menpunyai USP yang unik adalah Syarikat Zappos. Mereka dikenali kedai online yang paling mesra pelanggan untuk membeli kasut secara online.

Mereka menyediakan servis ‘free shipping’ dan ‘free return shipping’. Hasilnya, pelanggan boleh tempah kasut dalam kuantiti yang banyak, kemudian mereka boleh pulangkan semula kasut yang mereka tak nak.

Syarikat Zappos mempunyai USP yang agak menarik iaitu mereka tawarkan servis pemulangan produk yang terbaik. Hasilnya, pelanggan tidak lagi takut untuk membeli secara online dan mereka boleh pulangkan semula kasut yang tidak sesuai untuk mereka.

Kesannya, mereka dapat jual produk dengan harga yang lebih mahal dari syarikat pesaing.