Jawapan

2016-10-12T20:50:44+08:00

Malaysia telah melalui pelbagai pengalaman pahit sebelum berdiri teguh dan kukuh sebagai negara membangun. Pasti pengalaman dijajah oleh negara asing tidak akan diulangi lagi sepertimana yang kita ketahui penjajahan Malaysia dimulai dengan Portugis, Inggeris, Belanda, Jepun, kemudian Inggeris lagi selepas itu. Teriakan dan sorakan keramat ‘Merdeka’ pada 31 Ogos 1957 adalah tidak semudah yang disangka untuk dilalui dan memaknakan kemerdekaan tersebut. Bagi memastikan negara tidak dijajajah dan digugat oleh negara asing, perpaduan kaum sangat penting demi menjamin ketenteraman negara ini. Kita tiada seorang pahlawan seperti Rentap yang menentang kubu Raja Brooke di Nanga Skrang pada tahun 1983, ataupun Dol Said yang melakukan penentangan terhadap kemaraan penjajah pada tahun 1826 di Naning, atau gerakan penentangan Inggeris di Sabah yang gagah diketuai oleh Mat Salleh pada tahun 1884 hingga 1900. Yang kita ada adalah Dato Seri Najib Tun iaitu ketua barisan pemimpin negara yang merangkap sebagai Perdana Menteri Malaysia. Tanpa kegagahan seperti tokoh zaman dulu-kala, yang perlu hanyalah semangat Malaysia yang bersatu padu tanpa mengira kaum dan agama seperti kata pepatah bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Oleh itu, peganglah pepatah ini sebagai prinsip di dalam hidup demi menjamin keamanan dan kesejahteraan negara.

                      Perasaan cinta, sayangkan negara dan perasaan ingin membebaskan negara daripada sebarang penjajahan adalah satu semangat nasionalisme.  Oleh itu, semangat nasionalisme yang mendalam tanpa mengira kaum, agama dan warna kulit telah dapat dipupuk menerusi perpaduan kaum. Berdasarkan senario hari ini, sifat tanggungjawab haruslah wujud dalam kalangan rakyat Malaysia dengan menerima dengan minda yang terbuka segala adat resam dan budaya yang diamalkan oleh agama masing-masing agar penindasan yang berlaku di Afrika, Indonesia dan Thailand dapat dibendung. Budaya melentur buluh biarlah dari rebungnya hendaklah dipraktikkan dalam diri anak-anak sejak kecil lagi dalam membentuk dan menanam semangat perpaduan. Sebagai contoh di sekolah, lagu kebangsaan dinyanyikan dan Rukun Negara dihayati sebagai ikrar untuk mendisiplinkan diri. Maka dengan demikian, mereka akan menyedari akan kepentingan bersatu padu saling hormat-menghormati. Oleh itu, kita hendaklah bersama-sama berganding bahu dan berganding tenaga dalam membajai dan menyemai semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat terutamanya anak-anak yang masih bersekolah.

                       Selain itu, pelancong juga akan tertarik untuk melawat negara kita dengan semangat perpaduan yang ditonjolkan oleh rakyat Malaysia. Para pelancong akan lebih tertarik untuk mempelajari budaya dan adat resam rakyat Malaysia disebabkan keunikan masyarakat kita yang berbilang kaum yang hidup dalam suasana harmoni. Hal ini demikian kerana, pelancong berasa lebih selesa dan selamat  berada di negara ini walaupun suatu ketika dahulu Malaysia turut tergugat dengan muncul dan tersebarnya wabak virus influenza H1N1 yang menjadi topik hangat di seluruh dunia, namun industi pelancongan tetap berkembang maju saban tahun kerana wujudnya perpaduan yang kukuh. Timbalan Menteri Pelancongan pernah mengeluarkan kenyataan bahawa dengan adanya sifat perpaduan dan layanan baik mesra yang diberikan oleh rakyat negara ini kepada pelancong asing, peratusan peningkatan industri pelancongan akan terus berlaku meskipun agak berkurangan dengan wujudnya wabak penularan H1N1. Tidak disangkal lagi bahawa, rakyat Malaysia dapat bergaul mesra antara satu sama lain yang boleh terdiri daripada berbilang kaum dan juga agama. Sebagai contoh, di sekolah rendah dan juga menengah, para pelajar dapat menikmati infrasruktur yang disediakan dan dapat belajar dalam satu sekolah yang sama. Seperti peribahasa ada mengatakan muafakat membawa berkat. Jadi, jelas sekali di sini perpaduan kaum bukan sahaja dapat menyemai dan menanam sifat patriotisme di dalam diri malahan dapat dapat menarik lebih ramai pengunjung untuk bertandang ke Malaysia.

                    


                           

1 5 1
How was ur PT3 exam?Anyway,all the best for your results.
Were you from tamil school?
PT3 is very tough....Good luck for your PT3....I'm from malay school....Good luck
tq
Your welcome girl......