Jawapan

2016-10-13T21:01:28+08:00
1. Nitrogen fixation (Penetapan nitrogen), Nitrification (Nitrifikasi)
2. Achromobacter, Micrococcus  (tak pasti sbb saya tahu nitrifikasi bacteria sahaja)

3. Cerita berkenaan proses denitritan (Denitrification)

sori campur2 bahasa melayu dgn english sebab saya belajar dalam english. tapi kalau tak faham boleh tanya. :)
Thank you..tapi nk tanya penetapan nitrogen dan nitrifikasi tu mcm mane
nitrogen fixation tu ada 3 jenis. tp biasanya cerita bahagian atomspheric fixation yang akan pecahkan nitrogen molecule. bila nitrogen dah pecah, nitrogen gabung dengan oxygen jadikan nitrogen oxide. nitrogen oxide gabung dengan air(hujan) tukarkan nitrogen oxide ke nitrate.
nitrifikasi tu pula, ammonia akan tukar kepada nitrate. ada bakteria yang akan buatkan process ni. Biasanya, lepas organisma tu mati (pokok/haiwan), dia akan hasilkan ammonia kat dalam tanah. dan ammonia tu yang bakteria guna untuk tukar ke nitrate.
saya rasa mcm dh terlalu detail sangat ni. hehe