Jawapan

2016-10-13T20:43:27+08:00
parameswara,pengasas negeri melaka, telah melarikan diri dari temasik kerana membunuh pemerintah temasik,temangi dan akhirnya tiba di sebuah perkampungan nelayan. penduduknya terdiri daripada orang melayu,orang laut dan orang asli.parameswara berpendapat bahawa kawasan itu amat baik kerana berhampiran dengan laut dan mudah memperolehi air bersih.
selain itu,bentuk muka bumi yang berbukit bukau boleh dijadikan petunjuk bagi pelayar dan memudahkan urusan mengawal selat melaka.angin monsun juga tidak mengganggu kegiatan perdagangan kerana muara sungainya yerlindung daripada tiupan angin tersebut.
sejarah nama'melaka' pula berasal daripada nama pokok dan pelanduk.dalam istilah arab,melaka bermaksud 'mulaqah' yang bermaksud peertemuan atau 'malakat' iaitu peehimpunan segala dagang.bab ini atau bab satu lagi, kegemilangan melaka?saya takut saya silap kli silp,insyaallah saya akan buat semula.
1 3 1
2016-10-13T21:40:58+08:00
Parameswara telah mengasaskan Melaka pada sekitar tahun 1400. Kerajaan Majapahit muncul sebagai kuasa yang kuat selepas kejatuhan kerajaan Srivijaya yang berpusat di Palembang. Kawasan-kawasan di Srivijaya termasuk Palembang dan Temasik dikuasai oleh Kerajaan Majapahit. Raja Palembang dan puteranya, Parameswara telah menentang penguasaan Majapahit dan berusaha membebaskan Palembang daripada Kerajaan Majapahit. Raja Majapahit bertindak segera dengan menyerang Palembang. Parameswara bersama-sama dengan pengikutnya terpaksa berundur ke Temasik. Temasik pada ketika itu berada di bawah naungan Siam dan diperintah oleh Temagi. Ketibaan Parameswara dan pengikutnya di Temasik disambut baik oleh Temagi. Kedudukan Temasik yang strategik menarik minat Parameswara untuk memilikinya. Parameswara telah membunuh Temagi dan berusaha memajukan Temasik. Kerajaan Siam ingin menuntut bela pembunuhan Temagi. Parameswara bersama-sama orang Laut berpindah meninggalkan Temasik untuk mengelakkan seangan Kerajaan Siam dan Majapahit. Parameswara dan pengikutnya singgah di Muar sebelum meneruskan perjalanan melalui Sening Ujung dan Bertam menuju ke utara.Mereka tiba di sebuah perkampungan nelayan yang didiami oleh orang Melayu, orang Laut dan orang Asli.