Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-10-13T21:05:59+08:00
PENGENALAN:

Adat Perpatih dan Adat Temenggung dapat dikategorikan sebagai hukum adat di negeri-negeri Melayu. Adat ini berasal dari Utara Sumatera dan dikembangkan dua beradik Datuk Ketemenggungan yang kemudiaannya berkuasa di Palembang (Adat Temenggung) dan Datuk Perpatih Pinang Nan Sebatang yang kemudiaannya berkuasa di Pagar Ruyung (Adat Perpatih).

Adat Temenggung diamalkan di semua negeri kecuali Negeri Sembilan dan Naning di Melaka yang mengamalkan Adat Perpatih. Hukum adat ini meliputi segala aspek kehidupan, aturan hidup adat istiadat dan hidup bermasyarakat. Hukum adat ini dipercayai dibawa masuk sekitar abad 15M dan kemudiannya berkembang di negeri-negeri taklukan Melaka. Adat Temenggung kemudiannya diresapi dengan pengaruh Islam dan hukum syarak bermazhab shafie.


PERBEZAAN ANTARA ADAT PERPATIH DAN ADAT TEMENGGUNG:

(a) Bersifat Matriarchal / Patriarchal
     - Dalam Adat Perpatih, kaum wanita mempunyai kedudukan dalam                masyarakat.
     - Dalam Adat Temenggung, keluarga kaum lelaki mempunyai                          kedudukan.

(b) Perkahwinan
     - Dalam Adat Perpatih, suami dikenali sebagai orang Semenda.

(c) Taraf Perkahwinan
     - Dalam Adat Perpatih, perkahwinan melibatkan berlainan suku dan              tidak menggalakkan perkahwinan antara sesama suku kerana suku            yang sama adalah dianggap bersaudara.
     - Dalam Adat Temenggung, perkahwinan dibenarkan dengan sesiapa            sahaja asal tiada mempunyai talian persaudaraan.


1 5 1