Jawapan

2016-10-15T16:05:22+08:00
Empa bumi adalah gegaran bumi yang berlaku secara tiba-tiba. Kejadian gempa bumi ialah pergerakan atau gegaran bumi secara tiba-tiba disebabkan tenaga dalam batuan bumi. Ia berlaku dalam beberapa saat atau minit sahaja, namun kemusnahan yang terhasil mungkin banyak. Gempa bumi yang berlaku di dasar laut kadangkala mengakibatkan tsunami.

Kesan kejadian gempa bumi
1. Gempa bumi menyebabkan perubahan struktur muka bumi. Gempa bumi kuat yang menyebabkan kejadian tsunami memusnahkan kawasan pinggir pantai. Berlaku perubahan bentuk muka bumi selepas sesuatu kejadian gempa bumi.
2. Gempa bumi menyebabkan pencemaran alam sekitar. Tsunami akibat gempa bumi menyebabkan banyak kemusnahan. Kemusnahan yang berlaku mencemarkan alam sekitar. Gempa bumi juga menyebabkan bangunan runtuh. Sisa runtuhan mencemarkan alam sekitar. Pencemaran air dan udara terjadi akibat gempa bumi.
3. Gempa bumi menjejaskan sumber bekalan makanan. Gempa bumi yang terjadi di kawasan pertanian akan memusnah tanaman. Kerosakan juga terjadi kepada kawasan pertanian. Keadaan ini menyebabkan pengeluaran hasil pertanian merosot.
4. Gempa bumi menyebabkan kepupusan flora dan fauna. Gempa bumi memusnahkan habitat flora dan fauna. Kekurangan sumber bekalan makanan menyebab hidupan dan binatang mati. Pencemaran dan keracunan juga menyebabkan hidupan mati.
5. Gempa bumi menyebabkan menularnya wabak penyakit. Kejadian gempa bumi merosakkan sumber bekalan air bersih. Penyakit seperti taun mudah merebak akibat meminum air yang tercemar. Sistem pembuangan najis juga tidak sempurna. Kematian yang banyak akibat gempa bumi menyebabkan pembiakan vektor pembawa penyakit bertambah, penyakit mudah berjangkit.