Jawapan

2016-10-15T23:46:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Antara cara yang boleh dilakukan semasa menulis apa sahaja jenis karangan seperti faedah bersukan adalah dengan menggunakan kaedah 5W 1H.
Ia terdiri daripada who-siapa,when-bila,what-apa,why-kenapa,where-di mana dan how-bagaimana.
Langkah pertama adalah menyediakan kerangka kasar sebelum memulakan penulisan karangan dengan mengaplikasikan kaedah ini dalam karangan yamg mahu ditulis. Ambil masa dalam 5 hingga 10 minit untuk menyediakan kerangka kasar kerana ia dapat memudahkan penulisan kita nanti. Berbekalkan isi penting dan huraian dalam kerangka kasar tersebut,kita dapat menyiapkan karangan dengan lebih pantas dan efektif serta idea yang diberikan matang. Peribahasa,ungkapan menarik,kata - kata pujangga dan sebagainya boleh diselitkan untuk dijadikan huraian malah karangan kita menjadi lebih menarik untuk dibaca. Semoga berjaya! ^-^
2016-10-15T23:55:32+08:00
Bersukan merupakan aktiviti riadah yang dapat mengeluarkan peluh daripada tubuh badan kita. Malah, kerajaan menggalakkan rakyatnya sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti sukan.Hal ini kerana melalui bersukan banyak faedah yang kita peroleh.
                  Salah satu daripada faedahnya ialah dapat menyihatkan tubuh badan.Apabila kita berakreasi seperti berbasikal,bermain badminton dan sebagainya,badan akan mengeluarkan peluh dan berlaku pembakaran lemak dalam tubuh kita.Kesannya, badan kita menjadi sihat dan cergas serta tidak berasa lesu ketika belajar di dalam kelas.  
                  Seterusnya, melalui bersukan kita dapat mengeratkan hubungan dan menambah kenalan. Kita dapat berkenalan dengan sesiapa sahaja tidak mengira umur, bangsa mahupun agama. Kebiasaannya, ketika kita berjoging di taman-taman, kita akan bertegur sapa dengan individu yang berada di kawasan itu. Hal ini akan mengeratkan hubungan dan perpaduan antara kaum dapat dipupuk.
                   Selain itu, bersukan juga merupakan aktiviti mengisi masa lapang secara bermanfaat.Sesi latihan permainan atau beriadah biasanya dijalankan ketika waktu lapang.Kesibukan kita menyertai sesi latihan dan beriadah dapat menghidarkan diri daripada terjebak dalam gejala sosial.
                     Di samping itu, dengan bersukan kita dapat mengharumkan nama sekolah.Sekiranya kita berbakat dalam bidang sukan, kita akan dapat mewakili pasukan sekolah,daerah, negeri mahupun negara.Apabila kita berjaya memenangi mana-mana kejohanan sukan, maka kita telah berjaya mengharumkan nama sekolah.Nama kita juga kian dikenali dan rezeki makin bertambah.
                     Kesimpulannya, tiada menjadi kerugian jika kita aktif bersukan.Marilah kita bersama-sama menyahut seruan kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia masyarakat yang cerdas dan cergas.


1 5 1