Jawapan

2016-10-16T00:49:48+08:00
Ketika ini, harga minyak mentah global terus meningkat kerana asas ekonomi - permintaan melebihi penawaran. Ekonomi negara China dan India yang baru muncul amat memerlukan petroleum untuk menjana tenaga elektrik, pengangkutan dan perhubungan serta gas untuk memasak. Negara ini mempunyai penduduk yang begitu ramai dan semakin ramai yang mampu memiliki kenderaan sendiri. Negara China dan India berebut-rebut melabur diSudan, Iran, Timur Tengah dan lain-lain agar sumber petroleum mereka terus berkekalan.

Bekalan petroleum tidak dapat ditingkatkan kerana masalah geopolitik seperti ribut taufan di Teluk Carribean dan perang di Iraq dan kemungkinan Irandiserang oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah. Amerika Syarikatsentiasa cuba meluaskan hegemoni di Asia Barat dan Asia Tengah agar negara-negara ini tidak menghentikan bekalan petroleum ke negaranya. Saluran paip minyak dari utara Iraq ke Turki masih belum cukup berjaya. Begitu juga saluran paip minyak dari Turkministan melalui Afghanistan masih menemui jalan buntu.Selat Hormuz pula terlalu bahaya untuk membawa kapal tangki minyak kerana terdedah kepada periuk api dan serangan hendap oleh pengganas dan lanun di laut.

Banyak negara di dunia mengalami kenaikan harga petrol dan lain-lain yang lebih buruk lagi. Bisanya bajet kerajaan terhad untuk memberi subsidi bagi menurunkan harga petrol. Keuntungan Petronas telah digunakan untuk tujuan pembangunan seperti membina jalan raya, bangunan dan lain-lain.
thankyou!!!!!!!
welcome eryshamiaw!!!!!!