Jawapan

2016-10-16T00:51:56+08:00
Sepanjang perjalanan, kami berbual-bual kosong sambil menikmati makanan ringan yang dibekalkan oleh ibu. Beberapa jam kemudian, kami tiba di destinasi yang pertama, iaitu kota A' Farmosa. Sebaik-baik saja turun dari kereta, adik saya melompat-lompat kegembiraan kerana inilah kali pertama dia melinat bangunan bersejarah itu. Bapa saya sempat menceritakan peristiwa bersejarah yang berkaitan dengan kota ini. Kota A' Farmosa ini dikelilingi oleh pokok-pokok yang menghijau dan terdapat juga beberapa ekor monyet yang jinak meminta makanan daripada pengunjung yang lalu-lalang di situ. 

      Selepas berkunjung ke Kota A' Farmosa, kami menjamu selera di sebuah restoran yang menjual nasi ayam. Selepas itu, kami bertolak ke hotel untuk meletakkan barang-barang kami dan berehat untuk menghilangkan penat. Pada sebelah malamnya kami berpeluang untuk menaiki beca mengelilingi 'Jonker Walk'. Beca yang kami naiki dihiasi dengan lampu yang berwarna-warni dan selesa. Saya telah membeli beberapa buah cenderahati untuk dihadiahkan kepada rakan-rakan saya. Barangan yang dijual di 'Jonker Walk' agak murah. Tidak hairanlah banyak pelancong yang membeli-belah di situ. Pada kira-kira pukul 11:00 malam kami pun kembali ke hotel untuk tidur. 

      Pada keesokan harinya, kami bangun pada pukul 9:00 pagi dan bersarapan di hotel itu. Pada hari tersebut kami akan melawat ke Tugu Peringatan dan Muzium Negara di Kuala Lumpur. Kami bertolak pada pukul 10:00 pagi. Semasa dalam perjalanan, saya berkongsi gambar yang telah di rakam semasa berada di Melaka. Selepas beberapa jam perjalanan, saya dan keluarga saya tiba di Tugu Peringatan. Kami tidak sabar untuk melihatnya kerana selama ini kami hanya melihat tugu tersebut menerusi gambar atau layar televisyen. Saya begitu terharu melihat patung pahlawan-pahlawan kita yang telah gugur di medan perang sewaktu berjuang menuntut kemerdekaan negara yang tercinta ini. Terdapat patung seorang askar memegang Jalur Gemilang yang melambangkan kejayaan para perajurit menuntut kemerdekaan tanah air walaupun akhirnya beliau telah terkorban.

      Seterusnya, bapa saya membawa kami berkunjung ke Muzium Negara yang terletak tidak jauh dari Tugu Peringatan yang telah kami kunjungi sebelum ini. Muzium Negara merupakan bangunan yang menempatkan dan mempamerkan peristiwa-peristiwa bersejarah yang berlaku di negara kita sejak dahulu lagi. Seni bina bangunan Muzium Negara amat menarik perhatian kami sekeluarga. Selepas membeli tiket kami pun masuk ke dalam bangunan muzium tersebut. Namun saya berasa agak kecewa kerana tidak dibenarkan membawa kamera masuk ke tempat bersejarah itu. Walau bagaimanapun, saya masih dapat mencatat pelbagai catatan sejarah yang terdapat di dalam Muzium Negara melalui buku nota yang saya bawa. Selain peristiwa-peristiwa bersejarah, terdapat barangan lama yang dipamerkan seperti senjata-senjata yang digunakan oleh pahlawan pada zaman dahulu, peralatan muzik, kebudayaan dan lain-lain lagi. Sebelum beredar, kami sempat membeli beberapa keping poskad dan cenderamata untuk dibawa pulang. Kami juga sempat merakam gambar kami sekeluarga di luar bangunan Muzium Negara untuk diabadikan dalam kenangan.

      Pengalaman melancong ke tempat bersejarah kali ini, telah banyak memberikan ilmu pengetahuan kepada saya selain menyemai semangat cinta akan negara. Melancong ke tempat-tempat bersejarah ini juga dapat mengisi masa lapang saya pada cuti sekolah dengan aktiviti yang berfaedah. Saya berharap agar bapa saya akan membawa saya dan keluarga untuk mengunjungi tempat-tempat bersejarah yang lain pula pada cuti persekolahan yang akan datang.