Jawapan

2016-10-16T10:20:44+08:00
Hal ini kerana,ibu bapa akan menceritakan kisah2 dongeng kpd anak2 yg menjadikan mereka akan bangga dgn sejarah kesultanan melayu dahulu kala. selain itu,mereka juga akan diajar puisi ,sajak dan pantun..yang telah digunakan pada zaman dahulu untuk memulakan bicara atau merisik seseorang wanita.. sehingga kini masih terdapat ibu bapa yg menggunakan pendidikan x formal kpd anak2 mereka agar generasi x tenggelam dgn duniawi.
2016-10-16T10:21:28+08:00
Pendidikan non-formal pula ialah pendidikan yang disusun dan dilaksanakan di luar daripada sistem pendidikan formal. Pendidikan ini boleh diperoleh melalui program seperti latihan, kursus dalam perkhidmatan, seminar, bengkel, forum dan persidangan. Menurut definisi yang diberikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai pendidikan, sains dan kebudayaan (UNESCO), program pendidikan yang bercorak vokasional, teknikal dan kecekapan dikategorikan sebagai pendidikan non-formal di mana program tersebut menyediakan orang dewasa di dalam sesuatu bidang kerja yang baru.
Pendidikan tidak formal dapat memberi peluang kepada semua orang untuk melibatkan diri dalam proses pendidikan seumur hidup. 
2. Ianya merangkumi berbagai-bagai aspek kehidupan. 
3. Ianya dijalankan secara fleksibel. 
4. Ianya dijalankan oleh berbagai-bagai agensi dan institusi. 
5. Ianya ditujukan kepada semua golongan masyarakat.