Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-10-16T13:04:50+08:00
Pada era pasca globalisasi dan pasca perindustrian ini, hutan semakin diterokai untuk banyak kegunaan. namun terdapat suatu persoalan yang sering mengetuk fikirku. iatu mengapakah hutan semakin diterokai dan apakah kepentingan memelihara hutan? 
        antara kepentingan memelihara hutan ialah, hutan membekalkan oksigen kepada kita dan jika kita menebang pokok secara berleluasa kadar oksigen dalam udara akan berkurang. bukan itu sahaja,  pokok juga akan menukarkan co2 kpd o2, dan jika kita menebang pokok kadar co2 akan berleluasa dan menyebabkan kesan rumah hijau.
      selain itu, hutan merupakan habitat kepada flora dan fauna ..oleh itu jika kita memusnahkan hutan,flora dan fauna akan pupus. kalau berlaku kepupusan flora dan fauna, generasi akan dtng tak akan dapat lihat species species yang telah pupus. antara contoh haiwan yg terancam ialah harimau bengal,panda.
   sudah terang lagi bersuluh, bahawa sektor pelancongan akan menurun.hal ini demikian kerana hutan merupakan salah satu dari pusat perlancongN DI MALAYSIA.
  akhirulkalam, memang hutan penting ,oleh itu marilah sam sama memelihara dan memulihara hutan. 

1 5 1