Jawapan

2016-10-16T14:41:57+08:00

          Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan buah-buahan tempatan. Antara contoh buah-buahan tempatan seperti buah rambutan, manggis, durian, pisang, betik, langsat, mata kucing dan sebagainya. Buah-buahan ini boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu buah-buahan bermusim dan tidak bermusim. Antara contoh buah-buahan yang tidak bermusim seperti pisang, betik, jambu, nangka dan sebagainya. Manakala, buah-buahan bermusim pula seperti rambutan, durian, langsat, duku, manggis, rambai dan sebagainya. Buah-buahan tempatan merupakan buah-buahan yang paling hangat di pasaran negara kita khususnya buah durian. Hal ini demikian kerana buah-buahan tempatan lebih berkualiti dan membawa banyak kebaikan terhadap kita berbanding dengan buah-buahan eksport yang mahal. Bak kata pepatah, “ Tepuk dada Tanya selera.”                    

          Antara kebaikan buah-buahan tempatan ialah buah-buahan tempatan lebih berkhasiat dan segar. Hal ini demikian kerana buah-buahan tempatan ialah buah-buahan yang ditanam di negara sendiri. Oleh itu, kita dapat merasai buah-buahan yang segar dipetik dan lazat. Berbanding dengan buah-buahan eksport, buah-buahan tempatan lebih berzat kerana buah-buah tempatan tidak perlu menjalani proses eksport yang memakan masa.                           

          Kita patut makan buah-buahan tempatan kerana buah-buahan ini mudah didapati dan dibeli  terutama pada musim buah-buahan.Tambahan pula sekiranya kita rajin bercucuk tanam terutama mereka yang tinggal di kampung, buah-buahan seperti pisang dan betik hanya diperoleh di belakang rumah sahaja.                   

          Selain itu, buah-buahan tempatan juga memacu industri pelancongan di negara kita. Misalnya, semasa musim durian, banyak pelancong dari luar negara akan berkunjung ke negara kita untuk merasai keenakan buah durian. Tindakan ini telah memberi pendapatan kepada peladang-peladang buah-buahan tempatan sekali gus juga memperkenalkan buah-buahan tempatan ke mata dunia.                   

          Di samping itu, buah-buahan tempatan juga dapat menambahkan pendapatan negara. Melalui eksport buah-buahan tempatan ke luar negara, negara kita mengaut keuntungan yang banyak. Hal ini demikian kerana banyak pengunjung luar negara mengemari buah-buahan tempatan negara kita sehingga rela menggunakan duit untuk melancong ke watan kita untuk menikmati kelazatan buah-buahan tempatan.                   

          Tambahan pula, harga buah-buahan tempatan lebih rendah berbanding dengan buah-buahan yang diimport. Aspek ini telah menarik perhatian rakyat yang berpendapatan sederhana untuk memilih buah-buahan tempatan. Pada masa yang sama, buah-buahan tempatan boleh didapati di mana-mana sahaja dan segar dimakan.                    

          Kesimpulannya, memang tidak dinafikan bahawa buah-buahan tempatan mempunyai kelebihan sendiri berbanding dengan buah-buahan yang diimport. Oleh itu, kita haruslah menyokong barang buatan negara sendiri dengan membeli buah-buahan tempatan. Akhir kata, buah-buahan tempatan haruslah menjadi  buah-buahan pertama yang dipilih di hati setiap anak Malaysia.

1 5 1