Jawapan

2016-10-16T16:19:44+08:00
        Hari Guru kian menjelang. Semua sahabat Azizah bercerita tentang hadiah masing-masing kepada guru kesayangan mereka. Rahimah ingin menghadiahi Cikgu Khalid bunga di dalam kotak plastik. Zaiton ingin menghadiahkan novel Shahnon Ahmad kekpada Cikgu Faridah. Hamidah pula, pasu bunga untuk Cikgu Azimah. Aliza, kain tenun sutera untuk Cikgu Azimah. Cikgu Azimah guru kesayangan mereka. Rashid akan menyuruh Abang Rahim membuat model masjid daripada kayu-kayu yang bermutu tinggi untuk dihadiahkan kekpada Cikgu Firdaus. Hashim, sehelai tuala muka untuk Ustazah Salma dan Marina pula akan menghadiahi Cikgu Leong, termos.
          Azizah terdiam memikirkan hadiah untuk Cikgu Zaleha. Fikirannya buntu. Keluarganya miskin. Ayahnya penarik beca. Ibunya, cacat, sekadar mengambil upah menganyam tikar mengkuang. Duit tabung arnab Azizah tinggal seringgit lapan puluh sen. Azizah cuba meminta wang biaya daripada ibu bapanya. Malangnya, kedua-dua sudah ketiadaan wang lebih melainkan wang hutang kedai Tong Seng yang perlu dibayar dan yuran pengajian Abang Azman di Universiti Teknologi Mara.
          Sebenarnya, Cikgu Zaleha tidak mengharapkan hadiah daripada Azizah kecuali kejayaan cemerlangnya dalam UPSR nanti. Akhirnya, keresahan Azizah menjelang Hari Guru dapat diatas. Ibunya telah mencadangkan agar Azizah menganyam raga, bakul atau tudung saji kecil buat hiasan di dalam rumah lebih-lebih lagi Azizah mewarisi bakat dan tunjuk ajar seni daripada ibunya.
          Jadi, Azizah akan menghadiahi Cikgu Zaleha enam tudung saji hiasan meja dalam empat warna. Hadiah Hari Guru daripada seorang murid miskin kepada guru kesayangannya, Cikgu Zaleha. Rupa-rupanya, Cikgu Zaleha mengharapkan hadiah yang lebih besar daripada Azizah, iaitu Hadiah Johan (peringkat daerah), Naib Johan (peringkat negeri) dan Hadiah Kategori Karya Inovatif (peringkat kebangsaan) kerana Azizah telah berjaya menghasilkan Tudung Saji 20 Beradik. Cikgu Zaleha pula memenangi Kategori Guru Inovatif pada Hari Guru peringkat daerah. Kejayaan Azizah berkat usaha gigih dan kerajinannya menyahut cabaran Cikgu Zaleha (motivator) sekali gus merupakan hadiah besar bagi Cikgu Zaleha.