Jawapan

2016-10-17T20:42:48+08:00

Sejarah Sekolah Menengah Kebangsaan Three Rivers bermula pada awal tahun 60an. Sejak diasaskan pada tahun 1961 oleh Kerajaan Kolonial British, SMK Three Rivers telah menjadi salah sebuah sekolah terbaik dan terkenal di negeri Sarawak. Pelajar rintis seramai 33 orang adalah pelajar yang datang dari Daerah Mukah, Matu, Igan, Oya, Paloh dan Balingian. Mereka ditempatkan di dua buah lokasi yang berasingan. Mereka yang berada di Kelas Peralihan ditempatkan di Dewan Perniagaan Cina manakala mereka yang berada di Tingkatan Satu ditempatkan di Kelab Belia Mukah.

Encik Thomas Bazely, seorang guru di bawah Rancangan Colombo (Colombo Plan) dari Australia adalah pengasas dan merupakan pengetua pertama SMK Three Rivers. Beliau telah dibantu oleh tiga orang guru berbangsa Cina iaitu Kuan Ik Hong, S.M.Mong dan Arthur Chiew. Mereka telah bersama-sama membantu membawa bimbit-bimbit kejayaan kepada SMK Three Rivers.

Pada tahun 1962, SMK Three Rivers hanya mempunyai beberapa buah bilik darjah, makmal sains, asrama, kuarters guru dan satu taman permainan. Sebuah bangunan baru telah dibuka dengan rasminya pada bulan Julai 1962 oleh Pengarah Pelajaran ketika itu, Encik Dickson. Pada tahun yang sama, Chester Tesarowski, seorang guru di bawah Pelan Colombo dari Kanada telah mengambil alih tempat Encik Thomas Bazely.

Pada tahun 1963, sebuah zoo mini telah dibina sebagai penambahan kepada barisan bangunan yang lain yang melengkapkan SMK Three Rivers. Zoo yang dihiasi dengan pokok bunga dan pokok-pokok yang lain itu adalah antara projek yang telah dibina oleh pelajar untuk mencipta satu ruang atau persekitaran yang hidup dan kondusif. Pelajar Rintis yang ketika itu dalam Tingkatan Tiga telah pertama kali menduduki peperiksaan Sarawak Junior Certificate (SJC) di SMK Three Rivers. Pada penghujung tahun berkenaan, sekolah telah mengadakan Hari Graduasi dan Majlis Penyampaian Hadiah. Pada tahun 1963 juga Mutiara, majalah sekolah telah mula muncul.

Tahun 1964 dan 1965 merupakan tahun yang membawa banyak detik manis buat SMK Three Rivers. Banyak projek telah diimplimentasikan untuk memenuhi keperluan pelajar. SMK Three Rivers telah mencapai kelulusan 100% dalam peperiksaan awam Sarawak Junior Certificate. Apabila pelajar mula mengorak langkah memasuki Tingkatan Empat, sesi pembelajaran untuk Tingkatan Empat pun mula dilaksanakan