Jawapan

2016-10-17T20:47:15+08:00
Hutan Lipur Sungai Sedim (Arus Deras) , Karangan, Kulim telah disenaraikan dalam kategori lima lokasi pilihan di Asia Pasifik.  Ianya dipenuhi  24 jeram sepanjang 15 kilometer.  Menjadi pilihan kaki lasak untuk berkayak serta berakit sambil melalui beberapa cabaran jeram seperti salak, Kasai, Kawah dan Tiga di sepanjang sungai itu.  Para pengunjung boleh juga berekreasi, berkhemah dan mengikuti trek ke puncak gunung Kelebihan kawasan ini yang terletak di Hutan Simpan Gunung Inas,  kira-kira 33 kilometer dari Bandar Kulim ialah kewujudan jambatan gantung sepanjang 950 meter yang memberi peluang pengunjung menikmati pemandangan jeram dari ketinggian 50 meter.  Untuk pengunjung yang gemarkan merentas hutan, trek sepanjang 1,454 meter menanti untuk diredah seperti ke Gunung Inas atau Gunung Bintang Utara (1,835 meter), Gunung Bintang dan sehingga ke banjaran Bintang.  Pengunjung tidak perlu risau memikirkan tempat penginapan kerana terdapat Bintang Sedim Villa Resort yang menyediakan tempat penginapan asrama untuk 100 pelawat. 
Kemudahan lain yang disediakan termasuk surau, bilik persalinan pakaian, bilik seminar, kafeteria serta kedai cenderamata.


                   Daerah Kulim adalah sebuah daerah yang tertua disamping Bandar Baharu  (dahulunya Krian), Kubang Pasu (dahulunya Changlon) dan Kuala Muda yang diasaskan pada tahun-tahun akhir abad kesembilan belas di zaman pemerintahan Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah.  Nama Sedim dari sebutan asalnya “Sidim atau ” atau “Sidin” telahpun tercatat dalam sejarah sejak Kedah belum menerima Islam lagi.  Kampung Sedim terletak kkira-kira 33 kilometer dari Bandar Kulim, dalam Daerah Kulim.  Kampung Sedim dipagari oleh kawasan Hutan Simpan Gunung Inas dan Gunung Bintang dibelah timurnya, manakala diselatannya mengalir Sungai Sedim yang memisahkan antara Daerah Kulim dengan Daerah Baling.  Kampung Sedim diasaskan oleh haji Mohd Yasin bin Abdul Mutalib yang bertugas sebagai Penghulu Mukim Sedim sejak Perang Dunia Pertama lagi.  Rumah Lindungan Raja ini telah wujud dalam tahun 1353 Hijrah ( 1934 Masihi) .  Rumah bumbung perak beratap zink ini diperbuat daripada kayu jenis keras dan bermutu tinggi.  Dindingnya berukiran seni berbentuk pucuk buluh.  Ketika berlakunya peristiwa tersebut yang juga dikenali sebagai “Peristiwa Sedim”, YTM Tunku Abdul Rahman (selepas ini disebut “Tunku” sahaja) ketika itu bertugas sebagai Pegawai Daerah Kulim. Dan menjelang meletusnya Perang Dunia Kedua Tunku juga dilantik selaku Penolong Pengarah Pertahanan Kedah Selatan.            Sehari sebelum Rombongan Diraja itu bertolak, Tunku telah menerima maklumat daripada iparnya Syed Omar Shahabudin melalui telefon. Tunku tidak bersetuju dengan tindakan yang diambil itu kerana menurutnya, “…the Sultan should remain with people, though not necessarily in Alor Setar.” (Tan Sri Dato’ Mubin Sheppard, hal. 72).             Kata-kata yang hampir serupa itu juga pernah diulanginya lagi ketika berucap merasmikan Batu Kenangan di Kampung Lindungan Raja, Sedim pada 14 Disember 1979. Antara lain kata Tunku, “Bahawa tidaklah patut bagi seorang Sultan meninggalkan negerinya di dalam keadaan perang begini, sedangkan rakyat masih memerlukannya.” (Wan Said Wan Yusof: 1979, hal. 3). Tunku kemudiannya mengambil keputusan untuk bertindak segera bagi menggagalkan pemergian Rombongan Diraja itu. Ketika Rombongan Diraja itu tiba di Kepala Batas, Seberang Perai, Tunku bersama rakannya Syed Abu Bakar Al-Idrus, Merinyu Kesihatan Daerah Kulim, berjaya menghalang rombongan itu daripada meneruskan perjalanan ke Butterworth. Sebaliknya Kereta Rolls Royce yang membawa Paduka Ayahandanya dilencongkan perjalanannya ke Kulim. Beberapa buah kereta lain yang mendahului kereta yang dinaiki oleh Tuanku Sultan meneruskan perjalanan menuju ke Pulau Pinang dan ini termasuklah kereta yang dinaiki Oleh Raja Muda, Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Badlishah. Bagaimanapun setelah menyedari yang Tuanku Sultan berada di Kulim, mereka pun berangkat pula ke Kulim.